Stručnjaci obišli Viškovački grad, priprema se uređenje

Vedran Katavić i Miro Rašić
(FOTO: GIK)

11.08.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 7221

Kako bi se uvjerili u stanje očuvanosti Viškovačkog grada u Kuzmici, arheolozi i konzervatori obišli su tu srednjovjekovnu utvrdu i dogovorili daljnje korake u nastojanju Građanske inicijative Kuzmica da se utvrda uvrsti na popis spomeničke baštine, istraži i uredi za posjetitelje.

- Utvrda je specifičnog elipsastog oblika, što nije slučaj s drugim takvim građevinama. Trebalo bi izvršiti ispitivanja i vidjeti radi li se možda o lokalitetu koji je izgrađen na još starijim ostacima iz ranijih razdoblja. Prije svega, potrebno je izraditi dokumentaciju, rekao je arheolog iz Splita Vedran Katavić.

Priprema dokumentacije


Zidovi utvrde visoki su i 10 metara, a gustu bi šikaru i šumu, prema riječima Mire Rašića iz Građanske inicijative Kuzmica, uklonile Hrvatske šume. Kako kaže, već su napravili elaborat postavljanja turističke signalizacije do Viškovačkog grada.


- Dogovorena je izrada troškovnika za razna arheološka snimanja Viškovačkog grada i izradu planske dokumentacije za istraživanja te restauratorsku sanaciju objekta što će biti nominirano u Ministarstvu kulture za financiranje u sljedećoj godini po fazama, rekao je Rašić.

Viškovački grad uz arheologe Vedrana Katavića i Josipa Bukmaza obišla je i zamjenica pročelnika konzervatorskog odjela ministarstva kulture u Požegi Viktorija Ciganović.


Obilazak Viškovačkog grada

Zaštita već pokrenuta

Vedran Katavić ističe praksu prijavljivanja ovakvih lokaliteta za sredstva Europske unije koja u načelu podupire restauraciju arheološke baštine. Ukupni troškovi restauracije iznimno su visoki, a za prvu fazu, izradu dokumentacije, potrebno je nekoliko stotina tisuća kuna.

- Građanska inicijativa je dostavila prijedlog Ministarstvu kulture za preventivnu zaštitu Viškovačkog grada i kuzmičke hidrocentrale jer ti objekti nisu bili zaštićeni, a imaju itekakve reference biti zaštićena povijesna baština. Imamo informaciju iz Ministarstva kulture da će se ti objekti zaštititi odnosno da se već pokrenulo s procedurom nakon našeg dopisa, rekao je Miro Rašić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI