Markote obnavljaju podrum Klikun, spomenik kulture

Marko Markota ispred starog podruma u kojemu će se njegovati vrhunska vina s lokaliteta Klikun
(FOTO: Domagoj Katić)

04.08.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 12355

Nakon što je više od 40 godina bio neiskorišten obitelj Markota iz Pleternice krenula je s restauracijom starog pleterničkog podruma Klikun kojega je nekada koristio kutjevački kombinat (danas Kutjevo d.d.). Podrum se nalazi nedaleko pleterničke zgrade Doma zdravlja u samom centru.

- Obnovili smo zapuštene vinograde na lokalitetu Klikun, prenamijenili i postavili bačvu od 48.000 litara u vidikovac te uredili vinsku cestu na kojoj smo posadili preko 1000 ruža. Nakon svega toga obnova podruma učinila nam se kao logičan korak naprijed - kaže nam Marko Markota, voditelj odjela vinarstva i vinogradarstva Markota.

Podrum je star preko 120 godina i na tri etaže ima 2.500 četvornih metara prostora. Održava idealne uvjete za vino tijekom cijele godine, temperatura je stalna i nikada ne prelazi preko 15 stupnjeva bez obzira na godišnje doba.


- Trenutno radimo na problemu sanacije vlage koja će koštati oko milijun kuna, a očekivani troškovi kompletne obnove bit će par puta veći. Moramo paziti na sve, nisu dozvoljene nikakve promjene jer je podrum u kategoriji spomenika kulture, dodaje Markota.


Obitelj Markota, koja pod vinogradima ima površinu od 36 hektara od kojih je 15 posto crnih sorti, u sklopu podruma planira i smještaj za 50-ak ljudi kako bi mogli smjestiti jedan autobus s gostima.

- Brat Franjo i ja se bavimo vinarstvom, ali ovo nikada ne bi mogli sami realizirati. Stric Slobodan je taj koji nam pomaže i koji investira u renoviranje podruma. Osim što ćemo svu proizvodnju preseliti tu, napravit ćemo i kušaonicu. To je jedini takav podrum u samom centru jednoga grada i sigurno će itekako utjecati na turističku ponudu Pleternice i Požeško-slavonske županije. Nadamo se da će kroz 3 godine biti završen i pušten u funkciju - zaključuje Markota.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI