Naši gospodarstvenici nastavljaju povećavati izvoz

Kamini Color emajla uskoro će se bojati vodenim ekološkim bojama
(FOTO: Vjeran Blašković)

19.07.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 9534

Suprotno negativnom trendu na državnoj razini, gdje su hrvatska poduzeća tijekom prvog tromjesečja u ovoj godini zabilježila pad izvoza za čak 10 posto, gospodarstvo naše županije i dalje odolijeva krizi i uspijeva nastaviti rast izvoza robe u druge zemlje.

Od početka godine do kraja travnja požeško-slavonski su gospodarstvenici ostvarili izvoz u vrijednosti preko 37 milijuna američkih dolara, što je za 1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Povećan je i uvoz, koji je dostigao 31 milijun dolara. Prema riječima Luke Balenovića, predsjednika Gospodarske komore Požeško-slavonske županije, dobro je što je zabilježen rast i kod izvoza i kod uvoza robe. To znači, naime, da se roba i novac okreće i da se povećava njihov protok.

Najveći rast bilježi prerađivačka industrija, gdje prednjače prehrambena (Zvečevo i Kutjevo), metalna (Plamen i Color), a rast bilježi i drvna industrija (Spin Valis) te tekstil (Orljava i Sloga). Oko 18 posto ukupnog izvoza otpada na poduzeća s pakračkog i lipičkog područja. Industrija stakla (Lipik Glas) zabilježila je blagi pad izvoza, kao i ribnjačarstvo.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI