Vinarija Galić: Posadili hektar klonskih kandidata graševine

Sadnja klonskih kandidata graševine
(FOTO: Vjeran Blašković)

09.05.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 16040

Iznad Radovanaca na lokalitetu s kojega se vidi cijela Požeška kotlina tvrtka Galić d.o.o. danas je posadila hektar klonske graševine. Točnije, radi se o 12 klonskih kandidata na dvije podloge koji su već selekcionirani, a krajnji je cilj kroz šest godina doći do dva ili tri idealna klona graševine. Projekt je to koji se provodi već sedam godina, krenulo se od 100 klonskih kandidata, a do danas je njihov broj sužen na 12.

Poboljšanje sorte

- Kada na ovoj poziciji dođemo do klonova, nakon svih istraživanja koja prethode, dobit ćemo nekoliko klonova sorte graševina koji će se razlikovati od sorte po nekim svojstvima koja će biti u pozitivnom smislu drugačiji od sorte - prinos, kvaliteta, arome i sl. što će omogućiti vinarima da izborom klona mogu u određenoj mjeri utjecati na kvalitetu vina te sorte.


Na taj način je kod svih većih sorti u svijetu uspješno poboljšana kvaliteta sorte jer ona kao takva kad se jednom probije na tržištu, ne može se poboljšati drugačije nego procesom klonske selekcije, rekao nam je Darko Prajner, suradnik na projektu klonske selekcije graševine koju provodi Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.


Graševina je najvažnija hrvatska bijela sorta, a klonska selekcija ima dva cilja: dobivanje kvalitetnog sadnog materijala i klonova koji će omogućiti bolji materijal za proizvodnju vina. Osim na ovom položaju projekt klonske selekcije graševine provodi se u suradnji s tvrtkom Lozni cijepovi iz Kutjeva i vinarijom Krauthaker.

Za dobivene klonove nema se tko brinuti!

- Nažalost, problem je što u našoj državi ne postoji sustav koji bi nakon što dobijemo klonove sorata prihvatio takav visokokvalitetni materijal i održavao ga na toj razini. Moramo znati da sorta nakon što dobijemo klonove vrlo brzo može opet degradirati u kvaliteti.

Jednostavno treba postojati sustav koji sve to održava, što mi nemamo, a kojega sve vinogradarske države u svijetu imaju. Ako mi sad završimo selekciju i ukoliko nećemo  imati sustav održavanja, za 50 godina naći ćemo se u istoj situaciji - rekao je Darko Prajner.


Josip Galić i Darko Prajner

Iznad Radovanaca niče nova vinska priča

Domaćin Josip Galić rekao je kako uređenje lokaliteta iznad Radovanaca trajalo tri godine.

- Posao nije bio lagan, prije tri godine ovdje je sve bilo zaraslo. Počistili smo nisko raslinje i priredili zemlju. Danas smo posadili oko 4.500 sadnica različitih klonova graševine. Ovime u suradnji s Agronomskim fakultetom i tvrtkom Lozni cijepovi želimo imati prave klonove graševine koja je 80 posto proizvodnje u našem podrumu - rekao je Josip Galić dodajući kako se unatoč tome što je država prestala sufinancirati podizanje trajnih nasada, odlučio širiti vinogradarsku i vinarsku proizvodnju.

- Sada imamo oko 25 hektara vinograda, a cilj nam je imati 33 hektara. Neki kažu da smo visoki s cijenama u odnosu na Europu, ali to nije istina. Nas zanima top priča, jer mi hoćemo imati vrhunsku kvalitetu i vrhunsku cijenu. Od samog vinograda do podruma moramo imati vrhunska vina i moći ćemo se u Europi nametnuti s tom pričom, priča Galić.

Dodao je kako problema s plasmanom vina nema, da su se usredotočili na restorane jer, kako je rekao, cilj tvrtke nisu trgovine gdje vino na policama ne stoji u kvalitetnim uvjetima. Podrum vinarije trenutno je u Lukaču, no do jeseni, nada se Galić, trebali bi upravo na lokalitetu iznad Radovanaca dobiti građevinsku dozvolu za novi podrum koji će biti osmišljen uz kompletnu popratnu vinsko-turističku priču.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI