Vinari sljubili vrhunsku graševinu u festivalsko vino

Kutjevački vinari koji su donirali festivalsko vino u podrumu Galić
(FOTO: Vjeran Blašković)

21.04.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 11471

Devetnaest vinara iz udruge Kutjevački vinari danas je u podrumu Galić u Lukaču doniralo najbolju prošlogodišnju graševinu koju su sljubili u festivalsko vino. Radi se o vinu koje će biti službeno vino Festivala graševine i Zlatnih žica Kutjevo 2012. koje se 1. i 2. lipnja u zajedničkoj organizaciji održavaju u Kutjevu. Ukupno će biti napunjeno oko 1300 butelja festivalskog vina.

Ove godine po prvi je puta upriličena provjera donirane graševine, a ocjenjivački je žiri procijenio da su sva vina iznimne kvalitete, a da je čak polovica vrhunska kapljica. Nagodinu će provjera kvalitete doniranih vina biti još kvalitetnija.


Žiri ocjenjuje uzorke graševine za festivalsko vino (Foto: Vjeran Blašković)


- Udruga Kutjevački vinari ima osam novih članova i spojili smo Festival graševine i festival pjesme Zlatne žice u jedan festival. Mislim da je to jako dobra ideja. Dogovorili smo se da svi vinari iz udruge naprave festivalsko vino koje će biti po sve sudeći vrhunsko. Samo dva vinara iz udruge se nisu odazvali pozivu to su gospodin Bartolović i gospodin Branko Jakobović. Teško nas je skupiti, ali evo danas smo to uspjeli - izjavio je Josip Galić, vlasnik vinarije Galić.


Kako je 034portal i pisao u Udrugu Kutjevački vinari učlanili su se vinari Enjingi, Perak, Soldo, Grgić i Kutjevo d.d. te tri vinogradara tako da su u udruzi sada gotovo svi vinari iz Vinogorja Kutjevo. Tim činom ugašena je druga kutjevačka udruga vinara Zdenko Turković te će vinari okupljeni u jednu udrugu  biti jači i složniji na sve zahtjevnijem domaćem, ali i stranom tržištu.

U tom smislu spojena su i dva kutjevačka festivala (graševine i Zlatne žice) u jednu manifestaciju s ciljem jače promidžbe vinogorja i vrhunskih vina koje ono daje. Kako je rekla predsjednica udruge Kutjevački vinari Zorica Tandara svi proizvođači graševina koji su upisani u poljoprivredni upisnik mogu do 2. svibnja dostaviti uzorke za ocjenjivanje u sklopu Festivala graševine koje će se održati 11. i 12. svibnja u vinariji Krauthaker. Dodjela diploma i nagrada održat će se 2. lipnja na zajedničkoj festivalskoj pozornici u Kutjevu.

- Ocjenjuju se predikatna vina, mlada vina 2011. i starija vina graševine. Imamo ocjenjivače iz cijele Hrvatske - iz Zagreba, Iloka Križevaca, Feričanaca i Kutjeva. Rasporedili smo ocjenjivače da svi budu prisutni kako bismo imali realnu ocjenu i nagradili najbolja vina, rekla je Tandara.

Punjenje festivalskog vina održat će se također u podrumu Galić 28. svibnja, četiri dana uoči Festivala Zlatne žice i Festivala graševine, Kutjevo 2012.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI