Ledene berbe daju malo, ali vrhunsko i traženo vino

01.02.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 12906

Na visini od 320 metara iznad Hrnjevca, dobro obučeni vinogradari Kutjeva d.d. jutros su prvi dan izašli u ledenu berbu vrhunskog traminca. Kutjevo d.d. svake godine za potrebe ove iznimne berbe grožđa koje daje malo, ali vrhunsko i traženo vino, ostavi nekoliko hektara najboljih položaja.

Odlični uvjeti i godina

- Ovaj vinograd traminca star je 23 godine, još nekoliko godina i morat ćemo ga pomladiti, kaže Damir Špoljarić, član uprave Kutjeva d.d. Praćenjem vremena od ove berbe očekujemo jako visoke rezultate, slador u visini nekih 170 Oeksla što će dati ledeno vrhunsko vino iznimne kvalitete.





- Ovakve uvjete bez obzira što je bilo toplo vrijeme jako dugo godina nismo imali. Grožđe je u izvrsnom stanju, fantastično izgleda, za ovakve uvjete je super, više nego što smo sami očekivali. Ako s ova 3 hektara proizvedemo 1200 do 1300 litara vina mi ćemo biti oduševljeni, kaže Špoljarić dodajući kako ledene berbe, za razliku od redovnih, daju i do 10 puta manje mošta.

Vina iz današnje berbe najranije će se u prodaji pronaći za tri godine. Mošt će mati poseban tretman a fermentacija se obavlja u složenim uvjetima i dugo traje. U vinariju grožđe dolazi smrznuto te se i proces cijeđenja obavlja na niskim temperaturama zbog čega voda koja je preostala u bobicama ostaje kao led u preši, a u iscijeđenom soku grožđa je esencija koja nakon fermentacije daje toliko popularna i slatka vina.

Vina za posebne trenutke

- Problema s plasmanom vina iz ledenih berbi nema, kaže predsjednica uprave Kutjeva d.d. Natalija Mataić. Dodaje kako kupci u vinariju dolaze po takva vina ne pitajući za cijenu, a da se ledena kutjevačka vina piju, kako saznaju od kupaca, u posebnim trenucima. Za prošlogodišnju berbu predsjednica uprave Mataić kaže kako je izvrsna te kako će vina iz te berbe biti uistinu posebna.

Kao zanimljivost saznajemo i kako je nedavno na aukciji vina butelja arhivske kutjevačke graševine iz 1947. godine prodana za više od 14.000 kuna.

FOTOGALERIJA Pogledajte fotke iz današnje ledene berbe Kutjeva d.d.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI