Osnovali LAG da privuku novac za razvoj sela

Predstavnici dionika na osnivačkoj skupštini LAG-a
(FOTO: Vjeran Blašković)

19.01.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 10073

Kako bi mogli povući novac Europske unije za projekte održivog ruralnog razvoja, pet općina naše županije (Brestovac, Velika, Kaptol, Jakšić, Čaglin) te Grad Kutjevo uz ostale dionike (OPG, tvrtke, škole i druge) osnovali su Lokalnu akcijsku grupu (LAG) Papuk - Krndija koja će funkcionirati kao udruga. Cilj LAG-a je suradnja dionika kako bi zajedničkim radom izradili projektnu dokumentaciju te tako lakše došli do novca putem objavljenih natječaja.

- Ovo je prvi LAG u našoj županiji, u Slavoniji ih je osnovano 4 ili 5, a u Hrvatskoj ukupno 22, rekao je Ivica Samarđić ravnatelj Parka prirode Papuk koji je vodio današnju osnivačku skupštinu. Park prirode Papuk inicijator je osnivanja LAG-a, postupak organiziranja traje već skoro dvije godine.

Samarđić je izabran i za predsjednika LAG-a, dok su potpredsjednici vinar Vlado Krauthaker i profesorica Maja Dautović. Uloga predsjednika je volonterska, dok će naknadno biti izabrani profesionalci koji će raditi na izradi konkretnih projekata. To su ujedno i ključne osobe u cijeloj priči jer će rezultati njihova rada biti najvidljiviji.


- Sve sreća pa imamo te osobe koje su ključne. Radi se vrlo iskusnim znalcima Tatjani Ordanić iz Osijeka koja je kupila imanje u našoj županiji i sada dolazi živjeti na naše područuje te Vlatka Bartaky, koja također ima znanja i iskustva na poslovima pisanja projekata za natječaje Europske unije - izjavio je Samarđić.


Do kraja veljače treba završiti proces registracije kako bi se iz ministarstva moglo povući 200.000 kuna za rad profesionalca (izvršnog direktora) i 200.000 kuna za izradu strategije razvoja LAG-a koja će biti temeljni dokument na kojemu će se intenzivno raditi u slijedećim mjesecima.

Za dobivanje bilo kakve pomoći Europske komisije predlagač projekta u sklopu LEADER programa (održivi ruralni razvoj) morat će imati pismeni dokaz da je projekt kojega predlaže u skladu sa razvojnom strategijom LAG-a.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI