¨Situirani smo i ovo ne radimo zbog nikakve novčane naknade, volimo ih kao svoje¨


(FOTO: 034 portal)

29.10.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 19470

Nakon tribine o udomiteljstvu održane prošli tjedan u Požegi na kojoj se promovira udomiteljstvo kao alternativni oblik skrbi o djeci, razgovarali smo s udomiteljskom obitelji Požega iz Srednjeg Sela.

Obitelj Požega udomiteljstvom se bavi već 12 godina i ističu kako to rade isključivo iz ljubavi prema djeci. "Djeca su kod nas stalna, planiramo da nakon 18. godine i dalje ostanu kod nas unatoč tome što će tada Centar socijalnu skrb prekinuti davati naknadu za djecu. Želimo da i dalje ostanu kod nas, da se školuju, zaposle i udaju ili jednostavno ostanu s nama ako to žele", govori na početku gospođa Silvana.





Ona i njen suprug imaju dvoje biološke djece, dva sina, jedan je punoljetan, a drugom je 15 godina. Kaže kako su se na udomiteljstvo odlučili iz čiste ljubavi prema djeci, ali i zato što su imali financijskih mogućnosti za to jer gospodin Požega radi u talijanskoj tvrtki te ima natprosječna mjesečna primanja. Propisane naknade za udomiteljstvo, odnosno Naknada za troškove smještaja za dijete predškolske dobi je 1800 kuna, a za dijete školske dobi 2000 kuna.


"Isključivo naglašavamo da se udomiteljstvom ne bavimo zbog nikakve udomiteljske naknade jer smo situirani i nije nam bitno hoće li nam udomiteljstvo donijeti radni staž. Kad nam se otvore nova mjesta, to jest kad ova djeca napune 18 godina ili ako Centar bude imao potrebu prije toga, želimo udomljavati i dalje, čak želimo i male bebe koje idu na posvajanje. Želimo im pružiti ljubav i topli dom kad im je to najpotrebnije", kaže gospođa Požega te dodaje kako je njihov odnos s Centrom za socijalnu skrb Požega izuzetno dobar te im je CZZS velika podrška u udomiteljstvu, kao i ravnatelj CZZS osobno koji je uvijek na raspolaganju što je od velike pomoći.




Obitelj Požega u svoju je obitelj primila tri djevojčice u dobi od 10, 11 i 14 godina, a kod njih su došle prije 12 godina kao male bebe. "Želimo ih posvojiti jer su one naše, dio naše obitelji, dio nas. Papiri za posvajanje su bili spremni, ali posvojenje nije uspjelo pošto je dvoje djece s poteškoćama u razvoju, no bez obzira na ovaj neuspjeh, mi se ne predajemo i nećemo stati dok ne uspijemo i ne usvojimo ih. Ovim putem želim reći kako sam po licenci i "mama za hitni smještaj" te da sam uvijek na raspolaganju za smještaj sve djece kao i romske, koju mnogi udomitelji odbijaju. Ovo je za mene život i radim to sa srcem, to me definira kao osobu i upotpunjuje jer volim djecu i želim im pružiti bolji život", naglašava gospođa Silvana.




Naravno da i s udomiteljstvom dolaze razni problemčići kao i u odgoju vlastite djece, no Silvana kaže da su to sve slatke muke koje se uz ljubav, razumijevanje i potporu lako rješavaju. Obitelj Požega poručuje svima koji za to imaju uvjete da se odluče na udomiteljstvo jer osjećaji koji se bude prilikom ovog doživljaja se riječima ne mogu opisati, već samo doživjeti.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI