Industrijska zona s tvrtkama bez radnika

Ivica Kovačević u Treštanovcima
(FOTO: Lidija Galić)

05.08.2017. | Ante Mandarić
Pregleda: 11226

U razgovoru s gradonačelnikom Kutjeva Josipom Budimirom o temi industrijska zona koju Kutjevo ima već nekoliko godina, Budimir nam je objasnio što je sve i na koji način poduzeto da se ostvari uspjeh te industrijske zone.

"Napravili smo sve što je bilo u našoj mogućnosti od infrastrukture, spuštanja komunalne pristojbe, ma apsolutno sve da budemo najpovoljnija zona u županiji, ali nažalost to sve nije pomoglo jer uspjeha za naš veliki trud nema. Ne znam je li to do geografskog položaja ili čega već, jednostavno ne znam", kaže Josip Budimir.

Sad slijedi paradoks, samo nekoliko kilometara od Kutjeva, u Jakšiću, svom silom žele urediti industrijsku zonu za čije ostvarenje je potrebno nekoliko milijuna kuna, čak ne žele de se ta zona popunjava postepeno, već žele sve odjednom jer tako misle da će uspjeh doći sam od sebe.


Kao da ne vide oko sebe u okolnim gradovima i općinama da nije moguće popuniti industrijsku zonu, čak je nemoguće nekoga "dovući" u nju.
Kutjevo zaista ima izvrsne uvjete i uređenu industrijsku zonu i nema uspjeha, zašto onda Jakšić misli da će proći bolje, to samo Bog i Kovačević znaju.


Situacija je sljedeća, gotovo je nemoguće da se u bilo koji grad ili općinu doseli neka tvrtka ili industrija zato što je ionako ovima koji već rade ovdje godinama (kafići, trgovine i sl.) vrlo teško naći radnu snagu, a o stručnjacima da ne govorimo. Svi naši sugovornici se žale kako im je teško naći adekvatnu radnu snagu i da im je to jedan od najvećih problema s kojim se suočavaju, pravi primjer su brojni kafići koji traže radnike, no ne uspijevaju.

Svaka tvrtka koja želi preseliti svoj pogon, produkciju ili samo upravu prvo razmatra stanje s radnicima i stručnjacima, a toga ovdje nema ni za lijek i svi znamo gdje su- Njemačka, Austrija, Irska, Italija itd.

Obični građani imaju problem naći potrebnog "majstora" kad im pukne cijev, treba promijeniti pločice, ozidati nešto, a da ne govorimo o električarima ili informatičarima- ljudi jednostavno nema i to svi vrlo dobro znaju.

Kako u ovakvoj situaciji netko može doći na ideju da započne osnivanje industrijske zone!? To je apsolutno suludo ili taj netko ima druge namjere.

Ako se u vašoj općini rodi takva ideja, nek se vaš načelnik obaveže da će dati ostavku ako projekt ne uspije, mislimo da se nakon toga industrijska zona ne bi nigdje radila godinama.

Umjesto da gledamo susjedne gradove i mjesta i njihove uspjehe, neki naši političari kopiraju neuspjehe i žele ih u svojoj sredini, to je vrhunac gluposti.

Savjetujemo načelniku općine Jakšić da malo promisli i te milijune uloži u neke nove projekte ili objekte s višim izgledom na uspjeh. Kad nas "napadnu" investitori i kad Kutjevo krene u izradu drugog dijela svoje industrijske zone, moći će i Jakšić u taj vlak, neće biti kasno, iako, ruku na srce, to se nažalost neće dogoditi.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI