Gradonačelnica Jozić darovala Dariju i Mateju

Darija Starčević i Mateja Ostojić kod gradonačelnice Antonije Jozić
(FOTO: M.J.)

19.06.2017. | M.J.
Pregleda: 12181

Danas je u pleterničkoj knjižnici gradonačelnica Antonija Jozić uz darivala dvije sjajne pleterničke učenice Dariju Starčević i Mateju Ostojić. Darija je najbolja maturantica požeške Ekonomske škole, dok Mateja uskoro putuje u Kinu kao hrvatska reprezentativka na svjetsko natjecanje prirodoslovaca.




Izuzetna mi je čast primiti ove dvije djevojke koje su prošlu školsku godinu obilježile svojom izvrsnošću i velikim uspjesima. Darija je dio svoje prakse odradila i u našem poduzetničkom centru na što smo dodatno ponosni. Prema odlukama srednjih škola u Požegi Darija je najbolja učenica Ekonomske škole! Mateja će s druge strane predstavljati Hrvatsku u Kini na natjecanju mladih prirodoslovaca, meni je izuzetna čast da jedna mlada Pleterničanka postiže ovakve rezultate. Grad Pleternica će ovom prilikom dati jednu novčanu pomoć za troškove puta, a naravno nadamo se da će i Mateja i reprezentacija i tamo biti najbolji – rekla je Antonija Jozić.


Mateja Ostojić završila je prvi razred Prirodoslovno – matematičke gimnazije u Požegi, a u Kinu putuje koncem lipnja zajedno sa još 5 učenika iz Hrvatske. Pleterničanka se za to izborila na državnom natjecanju na kojem je nastupilo 156 učenika, a ona je zauzela ukupno 4 mjesto.


Hrvatski turnir održan je u listopadu, prijavila sam se i uz pomoć profesorice Magdalene Srdarević, isto tako iz Pleternice, da bih sudjelovala u meni jako dragom natjecanju jer ne zahtjeva puko štrebanje nego praktični rad, odnosno rješavanje problema. Do siječnja smo morali riješiti jedan problem, ja sam izabrala istražiti dobre pogotke, odnosno kako je moguće da skupina ljudi zajedno može procjeniti neku vrijednost. Dala sam učenicima u gimnaziji pitanja, na primjer kolika je udaljenost od željezničkog kolodvora do naše zgrade gimnazije, nakon toga izradila statistiku, kakve su procjene po spolu, po razini stresa i slično. Nakon toga sam ušla u posljednjih 12 učenika, nakon toga smo imali novi zadatak do ožujka kada sam imala zadatak kako proizvesti sol. Proizvodila sam je iz morske vode metodom kristalizacije, pod infracrvenim svjetlom, na suncu uz pomoć visoke temperature te uz pomoć aluminijske folije. Tu sam izborila 4 mjesto i ušla u reprezentaciju Hrvatske koja 28. Lipnja putuje u Niang na međunarodni turnir. Trenutno istražujem još jedan problem, kako biljke rastu kroz asfalt, što je jedan od 4 problema kojima se ja predstavljam u Kini, a ukupno reprezentacija se predstavlja sa 18 problema – izjavila je Mateja.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI