Ukida se porez na rabljene automobile i uvodi nova pristojba

Automobili
(FOTO: Sb Online)

28.05.2017. | Sb Online
Pregleda: 13993

Ministarstvo financija pustilo je u javnu raspravu prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na motorna vozila koje donose promjene u oporezivanju rabljenih vozila, piše poslovni.hr.

Prema prijedlogu Ministarstva financija i u Hrvatskoj će se ukinuti porez, a umjesto njega plaćat će se pristojba. Također, ubuduće bi se trebao pojednostaviti i skratiti administrativni postupak tako da bi se sve radnje u vezi prijenosa vlasništva nad vozilom obavljale na jednom mjestu. Tako će se i obračunavanje i naplata buduće pristojbe prenijeti iz nadležnosti Porezne uprave u nadležnost MUP-a.

Međutim, piše tportal, glavna novost je da se namet više neće obračunavati prema procijenjenoj vrijednosti vozila nego prema starosti vozila i snazi motori izraženoj u kilovatima. Visina pristojbe propisat će se Tarifom upravnih pristojbi, kojom se inače propisuju cijene različitih administrativnih usluga koje naplaćuju državne institucije poput pristojbe za izdavanje osobnih dokumenata, registraciju vozila i sl.


Zanimljivo je da se u prijedlogu ne spominje kolika će biti visina nove pristojbe tako da se još ne zna hoće li kupci rabljenih vozila plaćati više ili manje u odnosu na postojeći porez.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI