Skupština Županijskog nogometnog saveza izglasala ¨debilnu¨ odluku

Skupština županijskog nogometnog saveza
(FOTO: M.J.)

23.03.2017. | M.J.
Pregleda: 10524

Sinoć je u Obrtničkom domu održana redovna izvještajna skupština Županijskog nogometnog saveza na kojoj su donesene dvije bitne odluke. Nakon uvodnog protokolarnog dijela na kojem se saznalo da je ŽNS proteklu fiskalnu godinu poslovao sa preko 70 000 kuna plusa, prešlo se na važnije, odnosno zanimljivije teme.

Najprije je na redu bila promjena Statuta kako bi se uskladio sa spornim zakonom o sportu. Zakonom koji je napisao netko s jasnim političkim interesom nevezanim za sport, posebice ne za temelj sporta, a to je onaj njegov amaterski dio. Zakonodavac, i svi oni koji su u Saboru digli ruku za ovo, ili ne znaju što su napisali (dignuli ruku), ili ih sport apsolutno ne zanima! Nakon silnih peripetija Nogometni savez je primoran primijeniti ovaj zakon, pa se izmjenom Statuta isti uskladio sa zakonom.




Ono što je zaista nevjerojatno u čitavoj priči je broj članova skupštine. Prema njemu klubovi iz 3. ŽNL te 2. malonogometne lige u skupštinu daju po jednog člana, članovi 2. ŽNL i županijski malonogometni prvoligaši po 2 predstavnika. 12 klubova 1. ŽNL daju po 4 skupštinara, Hajduk iz Pakraca kao član MŽNL njih 8, a Slavonija i Slavija po čak 16 skupštinara. Uz predstavnika sudaca i nogometaša dolazimo do sulude brojke od 137 članova skupštine! Onima manje upućenima čisto pojašnjenje da u velikoj većini klubova sav posao pada na leđa 3-4 čovjeka, nerijetko i na samo jednoga, pa je teško zamisliti da će klubovi redovito slati svoje predstavnike na skupštine, kako će se doći do kvoruma nužnog za donošenje bilo kakve odluke jasno je valjda samo zakonodavcima koji za svoje dolaske u Sabor naravno uzimaju i putne troškove i dnevnice i tko zna kakve sve ne benificije. Pa ih opet svako malo ne bude dovoljno za glasanje.. Što na ovom primjeru i nije tako loše!


Zakon o sportu je osporen od nogometnog saveza i kod Ustavnog suda, pa je lako moguće da vrlo brzo "padne" i da se ide u nove izmjene. Naime, kako smo gore napisali članove u skupštinu ŽNS daju i malonogometni klubovi, dok se na nacionalnoj razini isti ne računaju i ne daju predstavnike u Skupštinu HNS. Isti klubovi dakle nisu jednaki pred zakonom na lokalnoj i na državnoj razini..

Do sada su se skupštine održavale uglavnom u Obrtničkom domu, sada se kandidirati mogu sale za svatove…



Sljedeća točka koja je donjela dosta rasprave je ona o sustavu natjecanja za mlađe kategorije od sljedeće sezone. Prijedlog saveza je da klubovi 1. ŽNL imaju obvezu imati dvije mlađe kategorije, oni iz 2. ŽNL jednu, a trećeligaši nemaju obvezu imati mlađe kategorije. Razlika od dosadašnjeg sustava je da su u "ponudi" 4 kategorije, a klubovi se mogu odlučiti koju će igrati prema broju i dobi djece koje imaju. Razlika je i u tomu da klubovi iz 3. ŽNL mogu raditi s podmlatkom i te prijaviti kategorija koliko imaju, dakle svima je omogućen razvoj na isti način.

Raspravljalo se o tomu što su kategorije "smanjene", pa svaka zahvaća 3 godišta što pojedinim klubovima stvara problem jer u 3 godišta ne mogu nakupiti dovoljan broj djece. Drugi prijedlog od strane klubova je da se smanji broj obveznih kategorija, prvoligašima na jednu a drugoligaši da nemaju obavezu imati mlađu kategoriju. Naime, klubovi iz manjih mjesta imaju veliki problem s brojem djece što ljude koji vode klubove stavlja na velike muke, pa iako je ovaj prijedlog upravo išao u smjeru da se klubovima olakša, očito je da je to problem koji je sve veći i veći.

Na kraju, prijedlog saveza je prihvaćen pa ćemo od sljedeće sezone imati četiri natjecanja mlađih kategorija, uz dogovor da se i u buduće prati razvoj situacije s brojem djece, pa se eventualno već nakon godinu dana naprave dodatne izmjene.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI