Ronko: ¨Puknut ćeš¨. Neferović: ¨Budite pristojni¨.

Gradsko vijeće Grada Požege
(FOTO: 034Portal)

22.09.2016. | 034Portal
Pregleda: 10209

Održana je 26. sjednica Gradskog vijeća Grada Požege na kojoj se raspravljalo o devet točaka, a ne deset, jer je osma točka: "Prijedlog odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Požege" bila izbačena s Dnevnog reda. Najviše buke podiglo se na trećoj točki, Polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Požege za 2016. godinu.

- Prethodna vlada je povećanjem oporezivog dijela je od ove izvršne vlasti bila etiketirana  kako je pokrala proračune jedinicama lokalne samouprave i kako je to najgora vlada u povijesti. Ova nova vlada HDZ-a i Mosta priprema podizanje oporezivog dijela. Projekcije govore da će to biti četiri puta veću udar na proračune jedinica lokalne samouprave nego onaj Vlade Zorana Milanovića. Ja logikom pameti očekujem da ćete četiri puta više pljuvati po novom premijeru Andreju Plenkoviću - rekao je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, Zdravko Ronko.




Osvrnuo se na privlačenje sredstava iz fondova EU planirani u ovom proračunu na 37 milijuna kuna, a svedeni su na 6.8 milijuna kuna. Iz fondova EU, kaže, povučeno je samo ono što Gradu ionako pripada kroz nacionalnu razinu.


- To su projekti  "Petica za dvoje", "Dizajn za inkluziju", "Menadžeri poslovnog razvoja" i "Multifunkcionalni centar za osobe s invaliditetom". Bila su vam puna usta. Privlačenje sredstava iz ministarstava, državnih poduzeća i trgovačkih društava jednostavno su nula i "šaka jada". Vašim dolaskom 2013. godine, grad je doživjeo strmoglavi pad. Bilo se previše na terasama gdje se ništa ne može napraviti - naveo je Ronko.

- Kad vi krenete govoriti, kažete "pljuvaona". Znam da ste naslijedili rječnik iz nekog drugog vremena. To je blisko vama i vašem šefu Zoranu Milanoviću. Izbori su vam pokazali kakva je to vlada bila koja je uzimala ogromne iznose lokalnim samoupravama i nije ništa kompenzirala. Vaš rječnik nije dostojan ni vijećnika ni saborskog zastupnika. Vi ste pričali sat povijesti, vi ste u prošlom vremenu i vi ste povijest. Ja sam sreo ministra regionalnog razvoja iz SDP-ove vlade i s čovjekom popio kavu. Ne vidim zašto je terasa toliko ozloglašeno mjesto - odgovorio je Neferović. 



Ronko se osvrnuo i na rad Upravnog odjela za europske integracije koji je po njemu u potpunosti podbacio.

- Ni planiranih skromnih 15.9 milijuna kuna niste ostvarili, a pričalo se o stotinama milijuna. Ostvareno je samo dva milijuna i to nad pomoćima koje su na nacionalnim razinama - istaknuo je Ronko.

- Što se tiče Odjela za europske integracije, prozivati doktora Šostara je vrlo nepristojno. On je na čelu jednog odjela i školovao se, ne u inozemstvu kao vaš sin i pokazao je da zna raditi. Iza toga što su oni u tri godine napravili je jako puno projektne dokumentacije. Inkubator je prvi, a nakon toga i regionalni razvoj. Vas to žulja jer ljudi žele raditi za potrebe ovog grada, a  ne za vas - odgovorio je Neferović.

Zamjenik gradonačelnika Mario Pilon rekao je kako već postaje praksa da se on mora uključiti u raspravu kad Zdravko Ronko postavi pitanje. Rekao je da se za stvarnu projekciju proračuna treba pričekati povrat poreza koji je bio u kolovozu i rujnu. Rekao je nešto i o povlačenju sredstava iz fondova EU.

- Natječaja nije bilo jer je ostao nerad od bivše vlade. Po pitanju investicija, spominjete tu famoznu 2013. godinu i vaših 30 milijuna. Ja vas po deseti put moram opomenuti i reći da ljudima kažete istinu. Od tih 30 milijuna 15 milijuna je investicija Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta na kružnom toku, a vaših je 15 milijuna kao što je bilo i naših svake godine ako ne i više - rekao je Mario Pilon.



Točka 5, prijedlog Odluke o prodaji nekretnine 4267/7 izazvala je dosta polemika o kojoj se nekretnini radi, je li kroz 5 ili 7. Vijećnik Ivan Čolak je predložio da se ona izostavi iz Dnevnog reda.

- Vi ste puno pričali, a ništa niste rekli. Za vas bi najsretniji završetak bio da ostane sve kako je, a da grad nema nikakve koristi. Gospodine Čolak ne brinite, Grad i proračun neće biti oštećeni. U industrijskoj ulici poznati su manevri gospodina koji sjedi do vas - rekao je Neferović.

- Puknut ćeš - rekao je vijećnik Zdravko Ronko Neferoviću.



- Budite pristojni i nemojte upadati u riječ. Znam da ste nervozni  - odgovorio je Neferović.

Sve točke dnevnog reda su usvojene, neke od  njih čak i jednoglasno. Od zanimljivih podataka možemo izdvojiti pitanje Blagojke Leko o broju korisnika količini prikupljenog novca na Gradskom bazenu Požega.



- Bazen je okupio 27.3 tisuće korisnika i preko 290 tisuća kuna je utrženo od ulaznica - odgovorio je vijećnik Kazimir Balog.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI