Posjet hidroelektrani Zakučac kod Omiša

Društvo energetičara Požega
(FOTO: Privatna kolekcija)

20.09.2016. | 034 Portal
Pregleda: 7609

Članovi Društva energetičara Požega 17. i 18. rujna 2016. godine sudjelovali su u stručnoj ekskurziji u kojoj su posjetili hidroelektranu Zakučac smještenu na ušću rijeke Cetine u more kod Omiša.







Hidroelektrana Zakučac je najveće postrojenje na slivu rijeke Cetine, a po instaliranoj snazi i po mogućoj proizvodnji električne energije najveća je hidroelektrana u Hrvatskoj. Ova akumulacijsko-derivacijska hidroelektrana puštena je u pogon 1962. godine, a druga faza gradnje završena je 1980. godine. Ukupna instalirana snaga je 580 MW. U elektroenergetski sustav isporučuje oko trećinu ukupne hidroenergije u Hrvatskoj.




Osnova rada HE Zakučac je korištenje sliva rijeke Cetine iz dvije daljinske akumulacije Peruće i Buškog Blata. Glavne proizvodne jedinice i transformatori smješteni su u podzemnoj strojarnici do koje vodi pristupni tunel duljine 322 metra. Uslijed redovitog održavanja, zanimljivo je bilo vidjeti rotor sinkronog generatora, dimenzije samog statora i statorske namote.





Nakon posjeta Omiša, grada Festivala dalmatinskih klapa i bogate kulturne baštine, članovi Društva malim brodicama vozili su se rijekom Cetinom, od njenog ušća (Omiš) do izletišta Radmanove Mlinice. Uživali su u pejzažima polja trstike i krošnjama raznolikog drveća u podnožju planina. Pri povratku u Požegu, članovi Društva energetičara posjetili su Split, njegovu Dioklecijanovu palaču, Peristil i Rivu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI