Aladrović: ¨Gospodine Milković, nemojte sjednicu pretvarati u aktualni sat!¨, Milković: ¨Zar bi trebao ovdje šutjeti?¨

Gradsko vijeće Grada Pleternice
(FOTO: 034Portal)

20.09.2016. | 034Portal
Pregleda: 9898

Burno je bilo na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pleternice. Najviše buke dizao je HDSSB-ov vijećnik Vladimir Milković koji je za zagrijavanje, na aktualnom satu, postavio pitanje gradonačelnici Antoniji Jozić, zašto ona ili njezin zamjenik nisu bili prisutni na polaganju vijenaca u Požegi na Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije.



- Ja sam bila odsutna, a zamjenik je otvarao državno prvenstvo u Bzenici i stigao je u trenutku kad mu je to vrijeme dopustilo - odgovorila je gradonačelnica Jozić.





HDSSB-ov vijećnik, Dražen Soldo gradonačelnici je postavio pitanje u vezi novog automobila koji je Grad Pleternica nabavio krajem veljače. Pitao je koliko je vozilo koštalo i čijom odlukom je kupljeno.



- Automobil je kupljen na leasing. Riječ je o vozilu Škoda Octavia u vrijednosti oko 200 tisuća kuna. Učešće smo platili sredstvima osiguranja koja smo dobili za odštetu i plaćamo mjesečni najam od dvije tisuće kuna na pet godina. Sredstva su osigurana u proračunu, a vi ste svi skupa digli ruku za taj proračun - odgovorila je.

- Promatrate li trošak reprezentacije kao ulaganje u posao. Možete li specificirati za što je novac potrošen - pitao je Soldo

- Stavke reprezentacije se troše sukladno odlukom Gradskog vijeća. I ovo piće koje vi večeras pijete je dio reprezentacije, kao i kava koju popijete kad dođete kod mene na razgovor. Isto tako ručak s partnerima koji rade na milijunskim projektima. Reprezentacija su i troškovi i za razne manifestacije - odgovorila je Jozić.



Najviše buke podiglo se na prvoj točki Dnevnog reda, Zaključku o usvajanju Polugodišnjeg rada gradonačelnice Jozić.

- Možete li nam gospođo gradonačelnice reći, koliko smo u prvih šest mjeseci kao Grad povukli sredstava iz fondova EU - pitao je Milković.

- Iz fondova EU nismo povukli sredstva u prvih pola godine. Ove godine smo prvih šest mjeseci radili na pisanju i prijavi projekata jer su od ožujka i travnja krenuli natječaji za europska sredstva, tako da nismo ni mogli povući sredstva. Od trenutka kad prijavite projekt i možete trošiti sredstva često prođe i godinu i pol do dvije. Sve ovo što smo prijavili, ako prođemo moći ćemo konzumirati 2017. godine - odgovorila je Antonija Jozić.

- Spomenuli ste da se prethodne dvije godine na tome intenzivno radi. Vi želite reći da zadnje dvije i pol godine nismo povukli nikakva sredstva iz EU - opet je pitao Milković.  

- Kako smo mogli povući sredstva kad nije bilo niti jednog natječaja. Kad smo ušli kao članica EU, niti jedan natječaj nije raspisan za europska sredstva osim jednog koji se odnosio na poduzetničku infrastrukturu i tada nismo prošli. Konačno nakon dvije i pol godine su se krenuli raspisivati natječaji za sredstva - rekla je Jozić.

Mi već tri i pol godine slušamo kako imamo projekte od 350 milijuna kuna iz EU, to se koristi u promidžbene svrhe - rekao je povišenim tonom Milković  

- Pleternica ima spremne projekte u vrijednosti od 350 milijuna kuna. To nisu isključivo projekti koji će se financirati iz EU. Mi koristimo svaki natječaj koji se raspiše. Jesu li to EU sredstva ili naša nacionalna sredstva, lobiranje za projekte u Hrvatskim vodama, ŽUC-u i drugima. Hrvatska od ulaska u EU do ovog proljeća nije raspisivala natječaje za sredstva EU dok nije došao ministar Tomislav Tolušić. Imamo spremno 350 milijuna vrijedne projekte i ne koristim ih u promidžbene svrhe, koristim ih kao činjenicu da su spremni i postoje. Kada se otvori natječaj mi se na njega javljamo. Koristili smo sredstva Fonda za zaštitu okoliša i to su
nacionalna sredstva a ne iz fondova EU -  odgovorila je.

- Odgovarate mi na nešto što vas nisam pitao - rekao je Milković

Vi mene prekidate dok nisam završila i upadate mi u riječ. Ubuduće ću vam odgovarati pismenim putem u dvije rečenice - rekla je gradonačelnica Jozić.

Vijećnik Franjo Lucić, gradonačelnici je postavio pitanje do koje faze je došao projekt aglomeracije, vrijedan 150 milijuna kuna.



- Od 2009. godine radimo na projektu aglomeracije. To su godine i godine truda, takav projekt ne padne odjednom s neba zato što netko mahne čarobnim štapićem. Taj projekt će riješiti problem odvodnje velikih naselja na području Pleternice. Prošli tjedan dobili smo obavijest iz Hrvatskih voda da će projekt nositi Hrvatske vode, zajedno s Tekijom, pleterničkim Komunalcem i Gradom Pleternicom. Dobili smo obavijest od Hrvatskih voda da krećemo u izradu aplikacije. Nadamo se da ćemo kad prođemo program aplikacije, krajem ove godine raspisati natječaj za izvođače radova. To su većinom europska sredstva, jedan dio moraju osigurati Hrvatske vode, a najmanji dio oko 3.5 milijuna kuna mora osigurati Grad Pleternica - rekla je gradonačelnica Jozić.

- Gospodine Milkoviću, ne možete postavljati pitanja koja nisu vezana uz točku dnevnog reda. Pročitajte poslovnik. Ne pretvarajte sjednicu u aktualni sat. Vi ne postavljate pitanja nego raspravljate - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marijan Aladrović, Milkoviću koji je bio opet jako raspoložen za raspravu.



- Što bih trebao šutjeti kao vaši gradski vijećnici koji to rade već tri godine - pitao je Milković.

- Ne trebate šutjeti nego se pripremite i držite se poslovnika - odgovorio je Aladrović.

Prijedlog odluke o izvršenju proračuna Grada Pleternice za prvo polugodište 2016. godine usvojen je uz samo jedan suzdržan glas. Prihodi za prvih pola godine bili su 10.25 milijuna kuna, a rashodi 6. 9 milijuna kuna.



U Savjetu mladih Grada Pleternice (jednoglasno), bit će: Tomislav Odobašić sa zamjenicom Ivanom Galović, Tomislav Ećimović za zamjenikom Zvonimirom Perkovićem, Ana Pavić sa zamjenicom Ines Pišić, Jelena Herman Petrovicki sa zamjenikom Ivom Čolakom, Karlo Lucić za zamjenikom Franjom Lucićem, Danijel Gazilj sa zamjenikom  Fabijanom Banožićem i Kruno Banožić sa zamjenikom Krunom Gaziljem.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI