¨Dekan Zima pristaje na ovu kriminalnu rabotu¨

Predsjednik požeškog SDP-a, Marijan Cesarik
(FOTO: Ivan Vlahović)

30.06.2016. | I.V.
Pregleda: 11731

Tema je današnjetiskovne konferencije požeškog SDP-a bila Veleučilište i otkup zemljišta odGrada Požege za izgradnju Studentkog doma. Na tiskovnoj je govorio predsjednikpožeškog SDP-a i bivši predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta prim. mr. sc. MarijanCesarik, evo što je rekao:

- Neferović je poput Kaligule spiskao gradsku blagajnu.Da bi izbjegao "egzekuciju" poseže za blagajnom Veleučilišta. Tamo je 26milijuna kuna. Dekan Zima, nakon što je ostao bez kontrole, sada pušten sa uzicesudjeluje u igrama bez granica – govori Cesarik.

Kaže kako jeVeleučilište visoko obrazovna ustanova kojoj je temeljni zadatak visoko obrazovanjei nema dozvolu za pružanje usluga smještaja i prehrane, te da je Studentski centarustanova čiji je zadatak pružanje usluga studentima, što znači i uslugesmještaja i prehrane, odnosno da je izgradnja Studentskog doma u njihovojdomeni.


- Neferović je izvršio pritisak na Zimu i sve umotao u EU fondove, kako bi mu na brzinuuvalio skrpanu nekretninu po cijeni od čak 60,8 eura po metru kvadratnom i uprihodio si1,6 milijuna kuna. Podsjećam, kako jeNeferović, svom partijskom županijskomčelniku, točnije jednoj od njegovih propalih tvrtki, prošle godine osmišljenomprocjenom namjestio prodaju zemljišta istih referenci, za samo 26,5 eura po metru kvadratnom– nastavlja dalje.


Cesarik priča kakoDekan Zima pristaje na ovu kriminalnu rabotu, iako je svjestan da prema članku8. kupoprodajnog ugovoru, stoji kako mora otklonitisvu odgovornost od Neferovića i preuzeti sav rizik na sebe za podobnost takvogugovora. Kaže kako Zima dobro zna da bez Studije učinkovitosti po članku 45. Zakona o proračunu, bez odluke Stručnog iUpravnog vijeća, bez suglasnosti MZOS-a i konačne suglasnosti Vlade RH to nemože i ne smije činiti. No to ga ne smeta da krene u akciju pismom namjere kaoi na prihvaćanje nevjerojatnih uvjeta iz Kupoprodajnog ugovora.

- U tom navlačenjudekana Zime na ovakvu rabotu, Neferović mu nakon godinu dana čekanja sadodjednom uvaljuje i Suglasnost za dogradnju Veleučilišta koju je još našeUpravno vijeće, temeljem idejnog rješenja arhitektice Ivane Ferenc, zatražilo utravnju 2015. godine – dodaje predsjednik požeškog SDP-a.

Kaže kako je tadaNeferović htio navući i Upravno vijeće da se izradi i kompletna projektnadokumentacija (jer je to bio njegov zahtjev) čija je vrijednost nekolikostotina tisuća kuna, kako bi tek tad razmišljajući, da li dati ili ne datisuglasnost, uvukao Upravno vijeće u velike probleme.

- Veleučilište nije i ne smije biti krava muzara, a što se tiče zemljišta zaizgradnju Studentskog doma, pozivam Grad Požegu da zemljište dobročiniteljskidaruje svom Veleučilištu, koje će ga tada dati na korištenje Studentskom centruza izgradnju doma – poručuje Cesarik.

Cesarik napominjeda je on bivši predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta i da vijeće u tomsazivu nije donosilo odluke o kupnji zemljišta jer se tomu protivilo Stručnovijeće i sam dekan, te nisu mogli dobiti niti jednu suglasnost Ministarstvaznanosti obrazovanja i sporta. On poziva sadašnjeg predsjednika Upravnog vijećada pokaže dokumente, odluku sa klasom i urudžbenim brojem jer, tvrdi, takveodluke nema.

Na pitanje, zbogčega se toliki novac gomilao na računu Veleučilišta i zašto nije već prijeuložen u nekakav projekt, odgovara da on kao predsjednik Upravnog vijeća, poStatutu ne radi te postupke, ne naručuje projekte i studije te da je to je u nadležnostiprodekana za razvoj.

- Prodekan za razvojizrađuje studije a studijom su rekli da je Studentski dom zadnji na mjestuprioriteta te da su njihovi prioriteti razvoj Veleučilišta – pojašnjava Cesarik.

Na pitanje, trebali Požegi Studentski dom? Odgovara da treba ali da postoji opasnost daStudentski centar dođe u financijske probleme jer postoji odgovornost onoga tkobi to onda trebao sanirati. Kao primjer navodi Studentski centar uZagrebu koji je ušao u velike gubitke a sanacija traje još i danas.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI