Jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj

12.06.2016. | pleter-portal.hr
Pregleda: 16799

Kad je Lidas u pitanju, mnogi će vam posjetitelji reći da se posebno vesele dječjem tamburaškom festivalu Cvjetićima glazbe. Kako nam se datum njegova održavanja približio, porazgovarali smo s predsjednicom društva Cvjetići glazbe i jednom od začetnica čitavoga projekta, Katarinom Aladrović Slovaček.



Jedan od vrhunaca Lidasa svake godine svakako su i Cvjetići glazbe. Za one koji ne znaju (ako takvih još ima), možete li nam ukratko reći što su Cvjetići glazbe, koliko dugo već postoje i kako su uopće nastali?


Cvjetići glazbe jedini je dječji tamburaški festival u Republici Hrvatskoj. Nastali su davne ratne 1992. godine iz dječje igre. Naime, djeca iz šumarijskoga dvorišta te iz okolnih zgrada, odlučila su napraviti takav festival u svome dvorištu. Slika tog festivala još mi je vrlo živa u glavi – skupili smo se, odredili tko pjeva, tko je u ocjenjivačkome sudu (to su bila starija djeca), tko dočekuje na ulazu, napravili smo i scenografiju – mamina plahta između dva stupa ocrtana različitim elementima. Čak smo imali i sponzora – Šumariju Pleternicu u čijem smo dvorištu odlučili napraviti svoj festival. Ali, imali smo i problem – padala je kiša. No, mi smo ustrajali i pod kišobranima. Prepoznali su tu igru teta Ruža i čika Franjo iz knjižnice i pozvali su nas da to isto napravimo u knjižnici. I jesmo. Bilo je zbilja odlično. Tada smo dali i ime festivalu – Cvjetići glazbe. Potom nas je u knjižnici prepoznao čika Marko Baričević i s nama zajedno započeo ovaj veliki projekt koji traje i danas. Na žalost, on nas je krajem prošle godine napustio i njemu posvećujemo ovogodišnji festival. Dakle, do sada smo održali 24 festivala, svake godine kroz festival prođe 100-ak djece, a nastalo je i 8 nosača zvuka.


Tko se sve može natjecati na Cvjetićima glazbe? Koji su uvjeti za sudjelovanje?

Na Cvjetićima glazbe mogu se natjecati djeca od 3. godine pa sve do 18. Unazad nekoliko godina podijelili smo festival na dva dijela. Prvi dan nastupaju mlađi, djeca do 11 godina, tj. do 5. razreda, a drugu večer djeca do 18. godine života. Uvjet je doći na audiciju, pripremiti 2 tamburaške skladbe i proći audiciju, tj. zadovoljiti sve glazbene kriterije. Audicija se uvijek radi početkom godine i onda ostane dovoljno vremena za vježbanje i pripremanje, i djeci i tamburaškim sastavima.

Postoje li kakvi trendovi u vezi s interesom djece za izvođenjem narodne glazbe slavonskoga duha?

Trendovi uvijek postoje i mijenjaju se. Na početcima smo imali 100-ak djece na audiciji, a samo smo ih 25 odabirali, onda je s vremenom interes pao, a sjećam se 2007. godine kada je interes opet bio izuzetno velik. Zadnjih nekoliko godina interes je opet porastao i zaista je teško odabrati najbolje, odnosno, i ove godine imamo nekoliko djece koja su dobra, ali zbog određenoga broja izvođača, na žalost, nisu prošla audiciju. Nastojimo se opirati duhu folk glazbe koja je sve prisutnija među djecom i mladima i zadržati tijekom cijeloga programa isključivo duh tamburaške i hrvatske narodne glazbe, uključujući i zabavni program te uvijek pripremljen koncert.

Jesu li Cvjetići možda nekome poslužili kao odskočna daska u pjevačkoj karijeri?

Jesu, naravno. Uvijek spominjemo neka danas poznata imena – Ana Jukić Baketarić, Maja Zeko, Marko Špehar, Es-tam-danas Bekrije, Bisernica, Posegana – tada Bisernica i mnogi drugi danas poznati tamburaški sastavi i pjevači.

Uz glazbeni dio, Cvjetići glazbe obuhvaćaju i izdavanje knjižice s dječjim literarnim i likovnim radovima. Kako zainteresirani učenici mogu svoja djela objaviti u njoj, a kako zainteresirani čitatelji mogu doći do tih knjižica?

Na žalost, nemamo dovoljno financijskih mogućnosti da sa spomenutim radovima i njihovom objavom idemo svake godine. Zadnju smo objavili 2008. godine i zaista nam ostaje kao trajno svjedočanstvo da Cvjetići nisu samo glazba, pjevanje i sviranje, nego i slikanje te pisanje. Nadamo se da će monografija Cvjetića glazbe izaći do godine i da ćemo tako otvoriti proslavu 25 godina Cvjetića u Pleternici. A to će uključivati pisani trag o svemu što je bilo te mnoge literarne, glazbene, likovne radove naše djece. Kao i brojne fotografije o prostoru, vremenu i ljudima.

Je li lakše raditi s djecom ili odraslima?

Moje životno poslanje jest raditi i s jednima i s drugima. No, rad s djecom uvijek me ispunjava puno više. Njihova neposrednost, iskrenost, motivacija, osmijeh ispunjavaju u potpunosti. Moram priznati da su mi baš njihovi osmjesi, njihova živost tijekom festivala i kada bih vidjela tolike roditelje s malim bebama, kolicima, bake i djedove kako ih ponosno dovode na Cvjetiće, eto, baš to, uvijek me je poticalo da ne odustanemo od ovoga festivala i kroz to sam shvaćala da ovo sve ima smisla. Mislim da nije bilo godine, a da me interpretacija nekoga djeteta nije rasplakala. Bilo bi tu raznih osobnih i drugih životnih priča koje je ispričao ovaj festival i zato vjerujem da mu predstoji svijetla budućnost.Pozivam stoga sve da nam se ove subote 11. i nedjelje 12. lipnja pridruže na Stadionu malih sportova u Pleternici. U subotu ćemo vidjeti 14 interpretacija poznatih tamburaških skladbi u izvedbi djece od 5 do 11 godina, bogat zabavni program s Pleterničkim mažoretkinjama, tamburaškim sastavima, dramskom skupinom i drugima. U nedjelju nas čekaju malo stariji izvođači, od 12. do 18. godine te koncert klape Kampanel. Ulaz je slobodan. Početak je u 19,30. Dođite i povedite djecu. Bit će, kao i uvijek, zabavno i zanimljivo. I nadamo se bez kiše.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI