Jakšićki učenici upoznali ljepote Mljeta

Jakšićki učenici na Mljetu
(FOTO: OŠ Mladost Jakšić)

30.05.2016. | L.G./OŠ Mladost
Pregleda: 4258

30-ak učenika OŠ "Mladost" Jakšić, uz pratnju učiteljica Marijane Matijević i Marine Raić, posjetili su povodom obilježavanja prvog Tjedna parkova Hrvatske, Nacionalnog Parka Mljet. Četiri su dana uživali u ljepotama prvog jadranskog nacionalnog parka.







- Nakon kratkog predavanja o Velikom i Malom jezeru te zaštiti morskih područja i problemu morskog otpada, učenici su dobili zadatak povodom proslave Europskog dana parkova. Dobili su i brošuru te male dalekozore pomoću kojih su trebali pronaći zanimljivosti u prirodi te ih kasnije nacrtali i naslikati. Unatoč lošem vremenu, učenici su svoj zadatak uspješno obavili i naučili o prirodnom bogatstvu ovoga parka. Posjetili smo i živopisni otočić Sv. Marije s crkvom i  benediktinskim samostanom iz 12. stoljeća koji se nalazi u središtu Velikog jezera. Građeni su u romaničkom stilu, no samostan je u razdoblju Dubrovačke Republike dograđivan i pregrađivan i tako je dobio izgled monumentalnog renesansnog ljetnikovca s vidljivim obilježjima romanike.


Mljet – zeleni otok. Homerova Ogigija. Legenda kaže da je ljubavnica grčkog junaka Odiseja, nimfa Kalipsa, upravo ovaj otok izabrala za svoj dom: jedino je njegova ljepota nadmašila njezinu i tako je privoljela vječnog putnika, Odiseja, na višegodišnji ostanak. Ima li u legendi i činjenica? Dio povjesničara uvjeren je da je Homer opisujući Ogigiju pisao o Mljetu. Drugi su sumnjičavi. Romantičari bi rekli – samo more zna odgovor. A kakav god on bio, u kamenu je ostala špilja koja nosi ime grčkog pustolova, Odiseja. Naši su učenici imali priliku i posjetili legendarnu Odisejevu špilju - doznajemo od učiteljice Marijane Matijević.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI