¨Mraz je nepogoda, no tople zime su katastrofa za voćke. Cvjetaju, ali su sterilne i nema ploda¨

Pčela na cvijetu
(FOTO: Vjeran Blašković)

28.04.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 7493

Ovisno od lokacije do lokacije voćari i povrtlari zbrajaju štete nakon mraza koji je u utorak na pojedinim lokalitetima uništio zametnute plodove i biljke koje su krenule s vegetacijom. Hoće li biti proglašena elementarna nepogoda tek će se vidjeti kroz koji dan kada budu jasnije vidljivi razmjeri nepogode.

Kako kaže agronom Vladimir Petošić, koji i sam ima oko 1000 stabala raznih voćaka, mraz je nepogoda, a tople zime i očita promjena klime koje voćke i biljke ostavljaju neplodnima su katastrofa.

- Ovo što se događa posljednjih godina s toplim zimama je puno gore od mraza. To je tek prava katastrofa. Voćke, kako koja, u lipnju, srpnju ili kolovoza prave pupove koji trebaju roditi iduće godine. Da bi ti pupovi procvjetali i rodili moraju, opet kako koja voćka, imati 650, 700 ili 900 sati mirovanja na niskim temperaturama kojih više zimi nema. Ti pupovi na proljeće procvjetaju, pčele odrade svoj posao, ali nema ploda. Voćke tako ostaju sterilne - pojašnjava agronom Petošić.


Govori nam kako ga je puno ljudi zvalo i pitalo što se događa, posebno s trešnjama i višnjama. Pune su cvijeta, a zametnutih plodova nema. Ono malo što se zametnulo nedavno je mjestimice pokosio mraz, o štetama koje je prouzročio Petošić kaže kako ovise o mikrolokaciji.


- Moje jabuke se nisu smrzle, ali već 100 do 150 metara dalje zračne linije susjedu jesu. Nekima se u nizini voće nije smrzlo, a mraz je desetkovao orahe i vinograde na višim lokacijama Požege. Velika je razlika je li temperatura bila 1 stupanj u plusu ili 1 stupanj u minusu. Ovisi i je bilo mirno ili je puhao vjetar. Ima i primjera gdje se pola krošnje oraha smrzlo, a pola nije - kazao je agronom Vladimir Petošić.

U tom smislu navodi i kako zbog naglih promjena u temperaturi, kada je jedan dan 30 u plusu, a za nekoliko dana temperatura po noći pada i do nule ili minusa, iznimno teško za fiziološko funkcioniranje voćaka. Tako voćka može odbaciti već zametnuti plod što dovodi do daljnjih šteta.

Kako stvari stoje, oni koji budu imali svoga voća mogu biti sretni, a ostali će po voće u trgovačke centre...


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI