Predsjednica Vijeća učenika glazbene škole: Glumi, pjeva u 4 zbora, svira, uči i sve stigne

Ružica Maurus
(FOTO: Tomislav Milanović)

26.02.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 15088

Ružica Maurus učenica je trećeg razred Srednje glazbene škole - teoretski smjer. Ona je predsjednica Vijeća učenika u glazbenoj školi i potpredsjednica Vijeća učenika Požeško-slavonske županije. Uz sve to ona svira klavir, bavi se glumom i pjeva u četiri zbora. Porazgovarali smo s njom kako to sve uspije i ima li slobodnog vremena.

- Kad me netko pita imam li hobi ja shvatim da ga nemam. Znam doći kući ponekad i u 21 sat nakon svih proba i nastave. Ne gledam televiziju nego vježbam klavir, učim za sutrašnji dan pogotovo kad su koncerti. Ja se ne vidim kod kuće gledajući televiziju po cijeli dan, ali nažalost puno mojih vršnjaka to radi i ne znaju što će raditi u budućnosti – rekla nam je Ružica.

Vijeće učenika Glazbene škole u Požegi sastaje se svaka dva mjeseca gdje predsjednici razreda iznose pozitivne i negativne strane u školi. Kaže da su većinom to pozitivne strane pogotovo unazad dvije godine od kada imaju novu zgradu.





- Uvjeti su gotovo savršeni jer više nije problem naći prostor za vježbu. Odnos s profesorima i s ravnateljem  je dosta prisniji nego u drugim školama. Jedini problemi su da je program pomalo natrpan i nemamo još dovoljno financijskih sredstava da bi mogli posjećivati neke koncerte i opere u drugim gradovima, ali nemamo se na što žaliti jer uvjeti za rad su odlični – priča nam Ružica.

Uz teoretski smjer u glazbenoj školi klavir je obavezan instrument. Ružica kaže da je jedan od zahtjevnijih instrumenata zato što je na neki način temelj svih ostalih instrumenata i zahtjeva puno rada. Kada završi srednju školu želi ići na prijemni za vokalnog solista i paralelno na Dramske umjetnosti u Zagrebu.

- Moji pjevački uzori su Kiri Te Kanawa, Marija Kalas, Barbara Hendricks, od domaćih Biserka Cvejić, Dunja Vejzović, profesorica kod koje idem u Zagreb Darija Hreljanović. Želja mi je jednog dana biti poput njih i raditi na svoj način. Htjela bih povezati glumu i pjevanje.



Za Vijeće učenika Požeško-slavonske županije kaže da je u početku bilo formalna organizacija i da nisu imali ozbiljnije stvari. Na viši nivo su se prebacili krajem prošle godine za Međunarodni dan srednjoškolaca u sklopu kojeg su organizirali dva koncerta u Glazbenoj školi za sve učenike u županiji. Imaju redovite sastanke gdje razgovaraju, iznose probleme i dogovaraju bitne događaje.

- Srednjoškolci su danas dosta nezainteresirani za društveni život. Meni osobno ne postoji ništa gore za čuti kad pitate maturanta što želiš studirati, a on nema pojma. Neki kažu lako je vama, vi ste talentirani, ali ja smatram da svatko u sebi ima neki talent i to treba izgraditi i ne biti lijen – rekla je za kraj Ružica.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI