Danas se mladi lako razvode i ne vode brigu o tome da su dali zavjet: u dobru i u zlu, u radosti i u tuzi

Stjepan i Anka Čondić
(FOTO: Anđelko Banović)

20.01.2016. | Vesna Milković
Pregleda: 11821

"Svađamo se svaki dan, naravno. Kakva bi to ljubav bila kad se ne bi svađali", šaljivo je odgovorio Stjepan Čondić na upit posvađa li se ponekad sa suprugom Ankom s kojom je u braku punih 50 godina.

- Nakon svađe ja prvim popustim, ljutim se najduže jedan sat. Ona je tvrđa, ljutila bi se i dva dana da je do nje" – dodao je uz smijeh.

Anka i Stjepan svoj zlatni pir proslavili su u krugu obitelji danas, na blagdan sv.Fabijana i Sebastijana, a prije toga su obnovili bračne zavjete u istoimenoj kapelici u Kadanovcima na misi koju je služio pleternički župnik Antun Ćorković.








- Upoznali smo se 1965.godine radeći kao sezonci u Istri, u jednom mjestu kraj Labina, a vjenčali smo se na današnji dan u Cisti Velikoj. Ja sam Dalmatinka. I njegovi vuku korijene iz Dalmacije, ali su još u onom ratu doselili u Slavoniju. Sjećam se, bilo je snijega toga dan,a a snijeg nas je dočekao i drugog dana kada smo vlakom došli u Pleternicu. Pješice smo išli do kuće prteći ga – prisjetila se Anka.
Kada su se ženili ni Anka ni Stjepan nisu bili imućni. U 50 godina zajedničkog života mnogo toga su stekli, ponajprije, kako kažu, obitelj na koju su ponosni. Imaju sina Roberta i kćer Mariju, unučad Antoniju, Mateja, Stjepana, Franju, Jelenu, Anamariju, Valentina i Ivana te praunučad Valentina, Anđelinu i Nikol.






- Roditelji su nas uvijek učili na red, rad i disciplinu, a posebno su isticali kako je poštenje kod čovjeka najvažnije. Naravno, i vjera u Boga. I mi to nastojimo prenijeti na našu djecu – kazao je Robert.

- Bili su i još su najbolji roditelji, mnogo su se žrtvovali za nas. Otac je uvijek puno radio, a mama je držala sve uglove u kući u duhovnom smislu. Naučila nas je koliko je vjera bitna za svakog čovjeka i to mi je osobno u životu puno pomoglo – dodala je Marija.

Vjera je, kažu Anka i Stjepan, i njima pomogla u životu koji nije uvijek bio lagan.
- Oca nisam upoznao, ubili su ga u ratu ovdje u Pleternici kad se crkva rušila. Naša kuća je bila mala i stara, hrane malo. I mater mi je uvijek govorila: pazi samo da i ti ne budeš siromašan. Radio sam puno, napravio jednu kuću, pa drugu, treću...i tako radeći i brineći za obitelj, prošlo je evo 50 godina. Ne znam kad prije – rekao je Stjepan.






- Nije uvijek bilo lako, ali bili smo mladi i nekako smo sve lakše podnosili. Ja sam od moje majke koja je bila veliki vjernik, naučila koliko je to važno u životu i tako sam odgajala djecu. Danas se mladi lako razvode i ne vode brigu o tome da su dali zavjet kod vjenčanja da će biti zajedno i u dobru i u zlu, i u radosti i u tuzi. Mi smo tako bili, uvijek zajedno, evo već 50 godina. I bilo nam je lijepo – kazala je Anka.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI