Obitelj Šubara krstila deseto dijete: ¨I ja sam deseto dijete, to je sretna slučajnost¨

Krštenje Mije, desetog djeteta u obitelji Šubara
(FOTO: Anđelko Banović)

29.11.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 18785

Obitelj Ilije i Grete Šubare iz Trnovca danas je u veličkoj župnoj crkvi sv. Augustina krstila svoje deseto dijete, tromjesečnu Miu. Ilija i Greta u skladnom su braku 25 godina, a najstariji sin im Antun, ima 22 godine. Euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je krštena Mia predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević.

Prije samoga krštenja posjetili smo ih u njihovoj kući u Trnovcu. U današnje vrijeme odlučiti se na deseto dijete nije mala stvar.
- Supruga je otišla na frizuru, ali evo tu su kćerke i sin koji spava jer je bio sinoć u izlasku - vedro nas je dočekao Mijin otac Ilija Šubara. Najstarija kći, ujedno i mamina zamjenica Ana, ispričala nam je kako stvari stoje u njihovoj obitelji.







- Mama je rekla da se nikad neće udati za Bosanca i da nikad neće imati puno djece, a ispalo je sve suprotno. Nakon Antuna dolazim ja, imam 20 godina, nakon mene jedan od braće koji igraju nogomet, Marko, ima 18 godina i igra za pleterničku Slaviju.

Nakon njega je brat Josip, a onda šesnaestogodišnji "zločesti brat" Ivan. Potom se rodio Marijan koji ima 14 godina. Brat Martin je najzafrkaniji jer je najmlađe muško dijete i mamina maza. On ima 12 godina i igra za požešku Slavoniju. Desetogodišnja sestra Ivona je mali zvrk, dok je Manueli osam godina. Posljednje dijete, cener Mia, ima tri mjeseca i ona se danas krsti - kroz smijeh nam priča Ana.

Dodaje kako roditelji nikad nisu kukali niti išta tražili. Velika obitelj njima je normalna stvar i uz zajedničku suradnju sve se može. Ipak, ne planira imati tako veliku obitelj.





- Mi smo uvijek bili sretni kad mama ode u bolnicu roditi novo dijete jer smo znali da će tada i nama nešto donijeti. Nikad nitko nije rekao: "Joj, zašto je ona opet trudna ili tako nešto." Nikad nam ništa nije nedostajalo, uvijek smo imali za jesti i krov nad glavom.

Ilija radi u kamenolomu, bivšem Kamen Ingradu.
- Meni je bitno da imam posao, nitko mi ništa ne treba poklanjati. Htjeli smo puno djece, ipak nisam planirao baš deset, ali i to je sretna slučajnost, jer sam i ja deseto dijete. Jedan od sinova planira u Njemačku, što da mu kažem? Za dobiti posao u Hrvatskoj treba veza do neba, uvijek sam djecu odgajao da rade i gotovo svi nešto rade, dečki igraju nogomet, ja igram malonogometnu veteransku ligu - skroman je otac Ilija.



- Vlast je zapostavila ovakve obitelji. Svi političari kukaju pred izbore kako odlaze mladi, moramo zaustaviti odlazak mladih, na ovakav način i hoće otići. Načelnik se ponudio da će javiti predsjednici da se u obitelji krsti deseto dijete, ništa od toga. Moj brat je bio hrvatski vojnik, ali radi, ne želi u mirovinu. Svi bi mirovinu, a tko će raditi u državi? Svi odlaze, sto metara dolje i sto metara gore u selu su vam sve kuće manje više prazne - ogorčen je Slavko Šubara, Ilijin brat.





Zakusku za prijatelje i rodbinu organizirali su o vlastitom trošku preko puta obiteljske kuće u Vatrogasnom domu Trnovac.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI