Pleternica će na struji uštedjeti 900.000 kuna godišnje

Pleternički gradonačelnik Franjo Lucić ispred brane na Orljavi
(FOTO: Mario Nakić)

23.08.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 11921

Mala hidroelektrana snage 250 kW proizvodit će dovoljno električne energije za potrebe javne rasvjete u svim naseljima na upravnom području Grada Pleternice. Na taj će način Grad uštedjeti 850 do 900 tisuća kuna godišnje i taj će novac moći ulagati u druge investicije, najavio je pleternički gradonačelnik Franjo Lucić.

Izgradnja pleterničke hidroelektrane, koja će biti u cijelosti u vlasništvu Grada, već je započela. Gradi se pored postojeće brane na Orljavi u Pleternici. Prema gradonačelnikovim riječima, objekt će biti prilagođen kako bi građani mogli vidjeti turbinu kako radi. Investicija je ukupne vrijednosti oko 4,7 milijuna kuna, od čega Grad ulaže 700.000, a ostatak novca su osigurali Fond za energetsku učinkovitost i Ministarstvo regionalnog razvoja. Izvođač radova je tvrtka Končar iz Zagreba, a podizvođači su Presoflex i Magma. Rok za dovršetak radova je do kraja godine.

- Ovo je prvi takav projekt male hidroelektrane u Hrvatskoj i vjerujemo da će to postati praksa - ustvrdio je Lucić.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI