Smolčić: Javnost mora znati pravu cijenu požeškog festivala

Nino Smolčić
(FOTO: Vjeran Blašković)

23.08.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9862

Požega izgleda ima strašne marketinške stručnjake, jer Požega je opet na naslovnicima. Nažalost, ne po otvaranju novih proizvodnih pogona ili radnih mjesta, već po glupostima koje su nam priredili izabrani lokalni političari. Tako smo zbog dva festivala Zlatne žice Slavonije opet vijest, ovoga puta u rubrici „Vjerovali ili ne“ s nadnaslovom – „Ovo ima samo u Požegi“ - izjavio je predsjednik županijske organizacije HSLS-a Nino Smolčić.

Odlučio raspisati koncesiju

Smolčić je rekao kako je sve zakuhao gradonačelnik na 9. sjednici požeškog Gradskog vijeća održanoj 29. listopada 2010. kada je odlučio raspisati natječaj za organizaciju festivala zanemarujući činjenicu da to zadnjih 20 godina radi Glazbeno društvo „Zlatne žice“ Požega koje je 1989. godine osnovano kako bi se nastavila tradicija „Muzičkog festivala Slavonije“ iz 1969. godine. Članove organizacijskog odbora, koji su prijašnjih godina organizirali festival javno je posramio, ponizio, obrisao pod s istima prozivajući ih kako su vođeni samo privatnim interesima, optužio ih je za iznimno loš programski sadržaj te iznio niz primjedbi na izgled festivala.
 
Nakon toga gradonačelnik je imenovao povjerenstvo koje do dan danas nije objavilo javnosti tko to ove godine organizira festival, a kada je vijest, mimo službenih krugova, izašla u javnost saznali smo da su povjerenje dobili isti oni koji su od strane gradonačelnika ponižavani i vrijeđani izuzev Enjngija starijeg.

Ne bave onim zbog čega su birani

- Gradska vlast očito nema pametnijeg posla i vjerojatno smatra kako realizacija svega što Požežani i Požega trebaju može i dalje čekati pa se sada bavi ovakvim stvarima. Samo ću kratko podsjetiti na čemu se trebalo i treba raditi, ali i što je obećano pred izbore proteklih godina.


To je gospodarska zona sa pripadajućom infrastrukturom, gradski poticaji za poduzetnike i poduzetnike početnike, prikupljanje sredstava iz fondova EU, korištenje prireza isključivo u infrastrukturne radove, uređenje 2500 četvornih metara na Trgu Sv. Trojstva, uređenog Trga sv. Terezije, obilaznice oko Požege, nova sportska dvorana i atletska staza, objekti na NK Slavoniji uređeni po standardima UEFE, preseljenje tržnice, šetnica uz Orljavu, barem pločice na sadašnjem gradskom otvorenom bazenu - rekao je Smolčić dodajući kako se gradska vlast očito izgubila i u vremenu i u prostoru te nastavlja raditi na daljnjem čvrstom držanju Požege van svih tokova razvoja.


Transparentnost financiranja festivala

- Obzirom da su odgovorni doveli stvari do granica iza normalnog razuma i tako otjerali sponzore sada isti najavljuju kako će se sve platiti iz proračuna. Ako je tako onda tražimo da se javnost informira koliko će se novca utrošiti na cjelokupnu organizaciju festivala. Trenutno je proračunom predviđeno 100.000 kuna, no javnost, kada sve završi, mora znati koliki su stvarni troškovi, ali javnost mora znati koliko su i kako plaćeni viđeniji izvođači koji će nastupiti na požeškom festivalu.

Na što Tekija troši novac?

- Budući se u plaćanje troškova organiziranja festivala uključila i Tekija onda su i Tekija i gradska vlast dužni reći svim građanima koji već dobivaju uvećane račune za vodu, smeće, a sada i grijanje koliko je Tekija izdvojila novca i na koji način je on utrošen.

Iako je Tekija kupila pozornicu za festival i priredbe, iako je nabavljen navodno i šator koji će biti postavljen na novoasfaltiranom parkiralištu iza gradske kuće, do sada niti iz Tekije niti iz Grada nitko nije javnosti rekao koliko sve to košta. Javnost to mora znati!

Ne smije se dogoditi, kao kod propalog projekta Zlatni cvijet Europe, da gradonačelnik obmanjuje javnost sa informacijom da je utrošeno 15.000 kuna, a onda to završi na proračunski vidljivih 100.000 kuna - zaključio je Nino Smolčić istaknuvši potrebu da svoj mandat aktivira izabrana dogradonačelnica Jasenka Bešlić jer je i više nego jasno da se gradonačelnik u poslovima koje su iz domene društvenih djelatnosti snalazi kao dezorijentirani slon u staklani.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI