Slavonsko kolinje: ¨Radimo sve kao što su radili naši stari¨

Kolinje u Tulniku
(FOTO: Anđelko Banović)

25.11.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 16559

U dvorištu dvoje čengele, u dvije kotluše zagrijava se voda, majstor Stjepan oštri noževe, u kuhinji žamor žena, psići se polako prikradaju ne bi li se domogli koje odbačene kožice...jutrošnji je ovo prizor uz obiteljsku kuću Stjepana Vukašinovića u Tulniku. Dvojbi je li sad, kad smo u Europskoj uniji, održati kolinje ili ne, kupiti gotove svinjske polovice pa ih samo obraditi ili ne, za njega nema.

- Mi na kolinju radimo sve kao što su radili i naši stari, od tradicije ne odustajemo. Zaklali smo jutros dva bravca od 180 i 250 kila, pravit ćemo kobasice, krvavice, švargle koje posebno volimo, naravno i šunke, čvarke ćemo topiti. Sad smo u kući ostali žena i ja sami, kćeri su otišle u Njemačku, ali doći će u posjetu, imamo i petero unučadi i sve će se to preko godine pojesti, ne brinite – kazao je domaćin.







Da bi se sav planirani posao obavio na vrijeme, ekipa se, njih desetak, okupila kod Vukašinovićevih već oko 6,30. Popila se rakijica za zagrijavanje i kava za razbuđivanje, a onda su se poklali bravci i objesili na čengele. Kad su ogladnjeli valjalo nešto prigristi: na mesarskom stolu posluženi su kobasica od prošlogodišnjeg kolinja, sir, kiselina i naravno, domaći kruh. Dok se jelo, vatra se dobro razgorjela i voda ugrijala za nastavak posla.





- Vatra mora biti jaka dok se voda za šurenje dobro ne zagrije, a i poslije kad se mast topi. Inače, samo pomalo dodajem drva da održavam vatru – pojasnio je Mato Tubić zadužen za ovaj dio posla. Ono najvažnije, pripremanje kobasica i ostalih delicija, ovaj put je zadatak Stjepana Vukoje.

- U svake kobasice se stavlja paprika, slatka i ljuta, biber, luk, sol. A omjeri? Ja na kilogram mesa stavljam 1,8 posto soli i recimo 0,8 posto ljute paprike. Istina, ovisi koliko je ljuta. Biber i bijeli luk se također stavljaju ovisno o tome kakvu kobasicu gazda hoće, blažu ili malo žešću. Ono što svaki majstor mora paziti, ako želi imati dobre kobasice, je da ih dobro izmiješa, a kod nadijevanja da u crijevima ne ostane zraka – ispričao je Stjepan.





Da sve štima u ženskom dijelu posla zadužena je domaćinova supruga Nevenka. Pripremati posuđe i čistiti luk počela je, kaže, prije dva dana i to sama, a danas su joj u pomoć priskočile i dvije susjede.

- Mi još uvijek po starovinski peremo i vlastita crijeva koristimo za kobasice i krvavice, kupovna uzmemo samo ako nema dosta naših. To one sada rade u kući, a zajedno ćemo i hranu pripremiti. Ljudi su malo prigrizli, poslije ćemo ispeći jetrice, a za večeru, to se zna: juha, sarma, kuhano meso, svježe kobasice i krofne. Bit će nas petnaestak na večeri – kazala je Nevenka, a netko je dobacio: Skoro cijelo selo, falit će samo dvije babe koje ne izlaze iz kuće i dvoje djece!





Večera će, ako posao bude išao prema planu, početi između 17 i 18 sati, past će i pjesma, a razlaz će biti.... "Ovisi o tome koliko gazda ima vina u podrumu", dobacio je netko iz veselog društva.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI