NASLOVNAPLETERNICAŽIVOTARHIV
Slavonsko kolinje: ¨Radimo sve kao što su radili naši stari¨

FOTO: Anđelko Banović

NE ODUSTAJU OD TRADICIJE

Slavonsko kolinje: ¨Radimo sve kao što su radili naši stari¨

25.11.2015. | Vesna Milković PREGLEDA: 13094

U dvorištu dvoje čengele, u dvije kotluše zagrijava se voda, majstor Stjepan oštri noževe, u kuhinji žamor žena, psići se polako prikradaju ne bi li se domogli koje odbačene kožice...jutrošnji je ovo prizor uz obiteljsku kuću Stjepana Vukašinovića u Tulniku. Dvojbi je li sad, kad smo u Europskoj uniji, održati kolinje ili ne, kupiti gotove svinjske polovice pa ih samo obraditi ili ne, za njega nema.

- Mi na kolinju radimo sve kao što su radili i naši stari, od tradicije ne odustajemo. Zaklali smo jutros dva bravca od 180 i 250 kila, pravit ćemo kobasice, krvavice, švargle koje posebno volimo, naravno i šunke, čvarke ćemo topiti. Sad smo u kući ostali žena i ja sami, kćeri su otišle u Njemačku, ali doći će u posjetu, imamo i petero unučadi i sve će se to preko godine pojesti, ne brinite – kazao je domaćin.






Da bi se sav planirani posao obavio na vrijeme, ekipa se, njih desetak, okupila kod Vukašinovićevih već oko 6,30. Popila se rakijica za zagrijavanje i kava za razbuđivanje, a onda su se poklali bravci i objesili na čengele. Kad su ogladnjeli valjalo nešto prigristi: na mesarskom stolu posluženi su kobasica od prošlogodišnjeg kolinja, sir, kiselina i naravno, domaći kruh. Dok se jelo, vatra se dobro razgorjela i voda ugrijala za nastavak posla.





- Vatra mora biti jaka dok se voda za šurenje dobro ne zagrije, a i poslije kad se mast topi. Inače, samo pomalo dodajem drva da održavam vatru – pojasnio je Mato Tubić zadužen za ovaj dio posla. Ono najvažnije, pripremanje kobasica i ostalih delicija, ovaj put je zadatak Stjepana Vukoje.

- U svake kobasice se stavlja paprika, slatka i ljuta, biber, luk, sol. A omjeri? Ja na kilogram mesa stavljam 1,8 posto soli i recimo 0,8 posto ljute paprike. Istina, ovisi koliko je ljuta. Biber i bijeli luk se također stavljaju ovisno o tome kakvu kobasicu gazda hoće, blažu ili malo žešću. Ono što svaki majstor mora paziti, ako želi imati dobre kobasice, je da ih dobro izmiješa, a kod nadijevanja da u crijevima ne ostane zraka – ispričao je Stjepan.





Da sve štima u ženskom dijelu posla zadužena je domaćinova supruga Nevenka. Pripremati posuđe i čistiti luk počela je, kaže, prije dva dana i to sama, a danas su joj u pomoć priskočile i dvije susjede.

- Mi još uvijek po starovinski peremo i vlastita crijeva koristimo za kobasice i krvavice, kupovna uzmemo samo ako nema dosta naših. To one sada rade u kući, a zajedno ćemo i hranu pripremiti. Ljudi su malo prigrizli, poslije ćemo ispeći jetrice, a za večeru, to se zna: juha, sarma, kuhano meso, svježe kobasice i krofne. Bit će nas petnaestak na večeri – kazala je Nevenka, a netko je dobacio: Skoro cijelo selo, falit će samo dvije babe koje ne izlaze iz kuće i dvoje djece!





Večera će, ako posao bude išao prema planu, početi između 17 i 18 sati, past će i pjesma, a razlaz će biti.... "Ovisi o tome koliko gazda ima vina u podrumu", dobacio je netko iz veselog društva.








Tagovi: kolinje, slavonsko kolinje, stjepan vukašinović

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

FOTO: 29. obljetnica oslobađanja zarobljenika logora Bučje, 16.1.2021.

.

TOPLICE LIPIK: Bazen ponovno otvoren za rekreativno kupanje

.

500 tisuća kuna pomoći poljoprivrednicima za fiskalizaciju automata

.

Nakon potresa Šarava se otelila u utočištu, njezina beba simbol je nade

.

Subotnja šetnja Požegom, 16.1. 2021.

.

Medicinska sestra koja svakodnevno radi s koronapacijentima dobila 120 kuna veću plaću

.

Brzi čokoladni kolač koji se neće lijepiti za bokove

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Najljepše božićne okućnice imaju obitelji Pleše iz Lipika i Marković iz Gaja

.

Helena, Martina i Ana su nogometašice iz Pakraca u 1. ŽNL: ʺObožavamo nogomet, želimo jednom i u inozemstvo!ʺ

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 245 slučajeva zaraze korona virusom

.

Kraj ere duge 14 godina: Razišli se Vinko Ančurovski i Slavija, poznat je i novi klub

.

Obavijest: Početak drugog polugodišta u OŠ Julija Kempfa i OŠ ʺDobriša Cesarićʺ

.

Biskup Škvorčević i episkopi Jovan Ćulibrk i Gerasim Popović posjetili glinsko područje nastradalo potresom

.

Danas oblačno uz malo snijega

.

Građani iz gotovo svih dijelova županije nam se žale na neočišćene i zaleđene prometnice

.

Požežanke i Požežani ne žele promjene!?

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke, i dalje imamo puno preminulih

.

Povratna naknada od 1. siječnja vrijedi za još jednu vrstu ambalaže, evo na što trebate obratiti pozornost

.

Šest zdravstvenih inovacija koje treba pratiti u 2021. godini

.

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji

.

Ručak za 20 minuta: Fina kremasta juha od krumpira i karfiola

.

Vatrogasci jučer odradili 165 intervencija u Sisačko-moslavačkoj županiji

.

SDP Požega donirao pomoć potresom pogođenim područjima

.

Donosimo popis tvrtki iz Požeštine koje su radile na poslijeratnoj obnovi u potresom pogođenom području

.

Obilježavamo Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

.

I ovog vikenda pojačane mjere u prometu

.

Brzi i žestoki na požeškim cestama: U protekla 24 sata zabilježeno 6 prometnih nesreća

.

Vjernici Požeške biskupije prikupili više od 600.000,00 kn za stradale u potresu

.

PSŽ: od jučer 14 novozaraženih, ukupno je 252 slučaja zaraze

.

Vrijeme danas pretežno sunčano i hladno

FOTONALAZ

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji