Jura je omiljen među djecom: ¨Najviše voli trčati dvorištem. Prava je maza i obožava se češkati¨

Magarac Jura omiljen je među djecom
(FOTO: Filip Škrga)

10.08.2015. | Filip Škrga
Pregleda: 8691

Magarac Jura glavna je atrakcija u Ulici Vilima Korajca u Vidovcima pored Požege. Svakoga dana omiljeno je društvo za desetak dječaka i djevojčica koji navraćaju u dvorište obitelji Obradović kako bi ga vidjeli, nahranili ili malo pomazili.






– Nabavili smo ga u Orahovici, a Juri je sad godinu dana i četiri mjeseca. Rodio se 22. travnja prošle godine i kod nas je pronašao svoj drugi dom. Najviše od svega voli trčati dvorištem i igrati se s djecom jer su otpočetka zajedno pa su navikli jedni na druge. Prava je maza i obožava se češkati. Nije nimalo opasan – hvali Jurin gazda svog ljubimca.


Iako, priznaje, razmišlja o njegovoj prodaji tome se protive ne samo njegova djeca nego i sva ostala iz ulice. Kako je vrijeme školskih praznika u dvorištu Obradovićevih svaku večer je puno djece koja fotografiraju Juru ili se igraju s njim. Nije ih strah jer su s njim od prvog dana kad je stigao u Vidovce. Upravo zbog toga mališani nam pričaju kako ga doživljavaju kao pravog prijatelja. Omiljena hrana su mu kukuruz, mrkva i trava, ali često im iz ruku pojede i jabuku ili grožđe. Ponekad mu iz ruku daju i kocku šećera, a tad ih nagradi trkom oko dvorišta.



– Ne voli biti zatvoren. Napravili smo mu mjesto ispod nadstrešnice gdje smo nekad držali kokoši. Čak i kad kiša pada ne želi ići pod krov. Primijetili smo da voli kad kiši. Dok ga nismo nabavili nismo znali da su magarci tako brzi kao što je naš Jura – pričaju susjedi.

No ima i Jura svojih mana, a jedna od njih je da se naljuti ako ga netko uhvati za uši. Tad se pokupi i jednostavno odšeta u svoju nastambu. Srećom, rekla su nam djeca, njegova ljutnja ne traje dugo pa se već nakon nekoliko minuta vrati igrati.

– Želimo kupiti kočiju i sedlo za njega. Htjeli bismo se s njim voziti selom da nas svi vide, a bilo bi dobro da ga odvedemo i na Aura Fest ili barem da ide u maškare s nama selom – otkrivaju nam djeca svoje želje.

– Mislim da bi bio glavna atrakcija kad bismo ga izveli na pozornicu. Magarci u prosjeku žive 30 godina pa čak i više. Nadamo se da će i Jura barem toliko biti s nama – rekao nam je vlasnik.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI