¨Ljudima nije važno što jedu. U trgovačkim centrima kupuju jer mogu platiti karticama¨

Snježana Berta
(FOTO: Josip Marković)

14.07.2015. | Josip Marković
Pregleda: 11464

Požeška tržnica, kao i većina drugih u Hrvatskoj, bilježi sve veći pad u prodaji voća i povrća. Kako prodavači tvrde, to se događa zbog velikih trgovačkih centara koji su ljudima pristupačniji, ali kvalitetom puno lošiji. Ipak, cijene na tržnicama nisu puno više od cijena u trgovačkim centrima.

Primjerice, cijena rajčice u trgovačkim centrima, na akciji iznosi od šest do sedam kuna za kilogram, dok je cijena na tržnici oko sedam kuna. Također cijena paprike i krastavca na tržnici je znatno niža nego u trgovačkim centrima.

- Smatram da ljudi u trgovačkim centrima kupuju isključivo jer imaju mogućnost plaćanja karticama. Provuku kartice s odgodom plaćanja na nekoliko mjeseci, nije im važno što kupuju nego kako kupuju. Nije im bitna kvaliteta proizvoda. Ljudima je važno da prošetaju i popiju kavu dok kupuju, a to na tržnici ne mogu. Mi se bavimo ekološkim uzgojem povrća već osam godina. Nema špricanja i pesticida. Ljudima nažalost nije važno što jedu - kaže Snježana Berta, prodavačica na štandu požeške tržnice.


- Iako je godina povoljnija od prošle, cijene rasade i sjemena su svake godine sve više, a prodaja je sve slabija. Smatram da je sve stvar navike. Ljudima je lakše otići u trgovački centar i kupiti povrće, nego doći na tržnicu. Iako su naši proizvodi kvalitetniji, trgovački centri nam diktiraju cijenu.


Nama bi definitivno trebalo više reklame i promocije, ali to nam je neisplativo – zaključuje prodavačica Lela Puntarić iz Donjih Emovaca.


Lela Puntarić

- Ove godine se ne možemo žaliti. Jako je povoljna za uzgoj povrća. Nažalost, prošle godine smo imali elementarnu nepogodu koja nam je donijela štetu od 88 tisuća kuna. Potpuno smo bankrotirali i sada još uvijek nismo na nuli. Od naših proizvoda samo je kupina iz ekološkog uzgoja. Ostatak proizvoda nije ekološki uzgojen jer nam je to u potpunosti neisplativo. To je vrlo težak posao kojem se treba posvetiti kroz cijeli dan. Ustajem ujutro oko četiri sata i do 23 sata sam u plastenicima - govori nam Kaja Krip iz Novih Mihaljevaca, koja se uzgojem povrća bavi već trideset godina.


Kaja Krip










Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI