Izrađuju nakit od papira: ¨Najteža je priprema, a svaki je komad unikatan i trajan¨

Izrada nakita od papira
(FOTO: Lidija Galić)

06.07.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 13106

Polaznice radionica za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Požega odlučile su se oprobati u još jednoj neobičnoj tehnici izrade predmeta. Ovaj su put izrađivale nakit od reklamnog papira, novina te papira od starih knjiga i časopisa.



- Nije teško. Vrlo je zanimljivo i jednostavno. Čini se da postupak izrade iziskuje puno posla i vremena jer za jednu je ogrlicu potrebno pripremiti puno perlica. Međutim, kad s uđe u rutinu, jednostavno je i veseli nas jer svaki taj komad nakita je drukčiji i unikatan, upotrebljiv i trajan – pojašnjava knjižničarka Snježana Poljak.


Kaže kako je najsporiji dio rezanje papira na trake različitih dimenzija te namatanje tih trakica pomoću ljepila na štapiće.






- Vrlo brzo perlice budu suhe i spremne su za nizanje. Sve ostalo je rezultat mašte i ideje. Ako je riječ o reklamnom papiru nije čak potrebno ni lakiranje, dok je novinski papir potrebno prelakirati bezbojnim lakom kako bi bio čvršći i trajniji – dodala je.





Izrada nakita od papira samo je jedna od brojnih aktivnosti radionice za odrasle koje se održavaju u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Do sada su, primjerice, polaznice radionice izrađivale velike papirnate cvjetove kojima je bio ukrašen prostor novog dijela knjižnice u prigodi prošlogodišnje Noći knjige. Posebno zanimljivu tehniku Bookart, odnosno izrezivanje starih i neupotrebljivih knjiga u različite oblike, prikazale su u travnju, u sklopu  Noći knjige.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI