Hrvatske vode preuzele projekt akumulacije na Šumetlici

Šumetlica
(FOTO: Pakrački list)

23.03.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 12928

Stanovnici Pakraca, Lipika i okolice uskoro više neće imati problema s nedostatkom vodovodne vode. Dugo iščekivani projekt izgradnje visoke brane i akumulacijskog jezera na izvoru potoka Šumetlice preuzele su Hrvatske vode, koje će ga u potpunosti financirati. Kompletna realizacija mogla bi potrajati tri do četiri godine, a ukupna cijena bi mogla doseći 150 do 180 milijuna kuna.

Vodoopskrba, navodnjavanje i obrana od poplava

- Značajno je to za naše područje, za Pakrac i Lipik jer dosad smo svake godine imali probleme, kad god bude malo duže ljeto. Tada presuši Šumetlica pa imamo redukciju ili čak dođe do potpunog nestanka vode. Osim vodoopskrbe, brana će omogućiti navodnjavanje polja te obranu od poplava, rekla je za 034Portal Marija Čar, pročelnica za graditeljstvo i komunalne djelatnosti u Gradu Pakracu.


Realizacija počinje u ovoj godini


Marijan Pierobon, direktor gradske tvrtke "Komunalac", objašnjava zašto će realizacija ovog velikog projekta tako dugo trajati:
- Radi se o brani visokoj 37 metara, a jezero će sadržavati dva milijuna kubika vode. U početku je bila planirana isključivo za vodoopskrbu, no namjena će biti proširena i na druge svrhe. Prva faza projekta brane i akumulacijskog jezera će biti realizirana ove godine, a radi se o izgradnji obilazne ceste kod Šumetlice jer će postojeća biti poplavljena kada bude izgrađena brana, rekao je Pierobon.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI