U 50 godina izgubili 90 posto sumještana: ¨Nekad je ovdje sve vrvjelo od djece, a sad je pusto¨

U Sovskom Dolu ostaje pretežno starije stanovništvo
(FOTO: Klementina Malčić)

15.06.2015. | Klementina Malčić
Pregleda: 17297

Sovski Dol, selo kod Čaglina smješteno u blizini poznatog izletišta Sovskog jezera je prije 20 godina brojao preko 500 stanovnika, a danas ih je svega 50-ak. Poput mnogih drugih slavonskih sela, odlazak mladih doveo je do pada nataliteta. Ostaje pretežno starije stanovništvo, a područna škola ove godine prestaje s radom jer nema učenika.

- Zaposlila sam se u područnoj školi kao učiteljica i živjela svoj mladenački san. Živim i radim u Sovskom Dolu 17 godina, nedavno sam prestala raditi jer nema djece koja bi pohađala nastavu. Mladi su se odavno iselili. U našem selu ima  8 obitelji, roditelji su stariji, a djeca već odrasla. Žao mi je što iz ovako krasnog mjesta ljudi odlaze, da ima posla i normalnih uvjeta za život vjerovatno bi ostali - rekla nam je učiteljica Blanka Hribar-Čmelar.




- Inače sam gradsko dijete, ispijanje kave svaki dan dosadi, buka i nemir u gradu su me tjerali iz grada. Volim prirodu i mirna mjesta pa sam sama sebi obećala da ću jednog dana živjeti na selu. Kao studentica, jednom prilikom sam posjetila Sovsko jezero i sasvim slučajno iz zafrkancije mi je jedan djed ponudio 4 jutra zemlje da kupim. Ostala sam bez riječi, to je bilo nešto što sam željela jer tko zna gdje nas život može odvesti, međutim, nisam imala novca za zemlju. Djed je bio jako star i uporan te me uspio nagovoriti na kupnju te zemlje vrlo jeftino. U to vrijeme, studentica sa 4 jutra zemlje je zvučalo jako smiješno, a evo danas bi to bio nekakav okidač zbog kojeg sam došla ovdje. Prilikom dolaska u Sovski Dol jedan od stanovnika me pitao: "Tu se 500 godina nitko nije doselio, što nije u redu s tobom?", ja sam se samo nasmijala - prepričava nam 61-godišnja Blanka.




- U zimi smo praktički odsječeni od svijeta, put nije bio čišćen, nadležne službe su nas zaboravile ili pak misle da više nitko ne živi u ovom selu, tek prije par godina nam je asfaltiran put. Ima nas jako malo, ali mi još uvijek postojimo - dodaje.



Razgovarali smo i s drugim stanovnicima Sovskog Dola i svi dijele vrlo sličnu priču - o nedostatku novca, posla i mladih ljudi.

- Imam četvero djece i nijedno ne živi ovdje, a ni u okolici. Zbog teškog zaposlenja i kako bi se prehranili, moja djeca su odavno otišla. Pogledajte, svaka druga kuća je prazna. Prije je ovo selo vrvjelo od djece, smijeha, raznih igara koje su igrali, a danas je sve pusto. Nama starima je teško, imamo malu mirovinu i bili smo prisiljeni prodati priključke kako bismo plaćali račune. Sada nam je puno teže obrađivati zemlju, stariji smo i bez tih priključaka je zaista teško - rekla nam je 78-godišnja Kata Bošnjaković.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI