¨Morate ponekad zaboraviti profesiju i biti prije svega čovjek¨

Natalija Dopuđ sestra je godine
(FOTO: Lidija Galić)

12.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 10354

Natalija Dopuđ izabrana je za sestru godine ispred Udruge medicinskih sestara i tehničara Požege, u povodu današnjeg Međunarodnog dana sestrinstva. 28 godina radi u požeškoj bolnici, posljednjih deset godina na odjelu onkologije i dnevnoj bolnici.

- Ljubaznost je definicija za svaki početak liječenja. Ljubaznim kontaktom, osmjehom i toplinom ćete dobiti interakciju pacijenta te možete početi kvalitetno raditi. Kvaliteta života i kvaliteta rada čine uspjeh i k tome težimo. Nije sve uvijek tako maligno kao što izgleda u startu. Može biti vrlo optimistično i dobro. Kad se otvorite pacijentu i on vama, veliki je to znak da ćete uspjeti - rekla je Natalija Dopuđ na današnjem prijemu kod gradonačelnika Vedrana Neferovića.




- U trenutku upoznavanja s dijagnozom i samim bolesnikom toplina, ljubaznost i želja da mu pomognete su itekako važni. Morate ponekad zaboraviti profesiju i biti prije svega čovjek - dodala je.


Najteži su joj trenuci gubitak, odnosno smrt pacijenta, no i smrt je, kaže sestra Natalija, dio života.

- Najljepše je kad vam se pacijent vraća na redovite kontrole za pet ili deset godina i zadovoljni ste što je ozdravio i vodi kvalitetan život - zaključila je sestra Natalija.

U Požegi je trenutačno oko 400 medicinskih sestara. Predsjednica požeške udruge Ružica Dijaković istaknula je da se danas pred njih stavljaju neki novi zahtjevi.



- Nekad su medicinske sestre bile samo asistent u timu. To je profesija koja ima visokoobrazovne kadrove. Obim posla daleko je veći i sestre su te koje planiraju zdravstvenu njegu bolesnika, a postoji već i e-njega koju provodimo na našim odjelima - istaknula je.

- Medicinske sestre su snaga koja pokreće svaku zdravstvenu ustanovu. One su dobra duša svake ustanove, one su te koje će vas primiti, uputiti i reći vam nešto lijepo - rekao je na kraju Darko Puljašić, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI