Upoznajte Gorana i Zorana, najveće kolekcionare u Požeštini (video)

Goran i Zoran Karjaković
(FOTO: Aleksandar Grlić)

08.05.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 15093

"Netko se voli drogirati, netko obožava cigarete ili piti, ja i brat obožavamo željeznicu i stripove", kažu Goran i Zoran Karjaković. 39-godišnji jednojajčani blizanci iz Štitnjaka kraj Požege osim stripova kojih imaju preko 1.700 i modela vlakova i vagona kojih imaju preko 140, skupljaju albume sa sličicama, stare knjige i enciklopedije, poštanske marke, rijetke novčanice, skoro sve što se može skupljati. U kući im doslovno nedostaje samo skladište s kovčegom saveza ili svetim gralom kao u filmovima o Indiana Jonesu.

Željeznica im je ipak najveća strast. Zoran je prometnik na željezničkom kolodvoru u Požegi, ali Goran koji je u vojnoj invalidskoj mirovini je još veći entuzijast. Međusobno se tako dobro nadopunjuju da kad pričaju, jedan drugome nastavljaju rečenice, skoro pa čitaju jedan drugome misli što zna biti i pomalo komično. Snimili smo vrlo zanimljiv video u njihovom domu u kojem nam ovi "stari momci" i vječite neženje pokazuju silne kolekcije svega, svačega i još ponečega.




- Prvi vlak koji smo imali su nam potrgali. Nažalost, imamo rodbinu u Pleternici, divljake. Kupio ga je pokojni djed 1984. godine. Drugi je kupila mama s nama dvojicom i bakom 1987. godine. U školu smo išli u Veliku kod kolodvora i na drugom katu je bio ovaj vlak, bio je jedan od najskupljih. Treći je ovaj iz Slavonskog Broda. U Velikoj se nekad dnevno ugovaralo preko sto tona pijeska i kamena za putove. Ja radim u Požegi, Velikoj, Jakšiću. Radio sam u Čaglinu preko pet godina. U Novoj Kapeli je nekad bilo 100 vlakova u 12 sati - objašnjavaju nam kako su postali zaluđeni s vlakovima.




- Stripove skupljamo ih od osnovne škole negdje od 1986. godine. Jedan je skupljao stripove od Zagora, drugi druge. Nije bilo mobitela i laptopa i tih "čudesa", već dođeš u školu. "Profa" priča, a ti sakriješ strip pod knjigu. Stripove i željezničke modele još uvijek kupujemo u Zagrebu na sajmovima. Od Mister Noa nam od prvog do zadnjeg komada nedostaje samo 15 komada. Imamo jedno 15 kompleta vlakova, oko 140 vagona pretežno teretnih, nešto malo putničkih i nešto malo lokomotiva. Malo tko mene i brata može nadmašiti po pitanju željeznica. U biti to su sve pravi vlakovi, na sajmovima ili e-bay-u ih možete naći od 700 kuna nadalje. To osim materijalne ima i emocionalnu i vremensku vrijednost. Ovakav vlak više nećete naći na sajmovima, može se naći, ali su izuzetno skupi - pričaju Karjakovići.



- Jednog dana, budući da nemam ni žene ni djece, to ću sve isprobijati da napravim mjesta za model željeznice. Imali smo ideju na tavanu dići krov, ali to košta oko 70.000 kuna da se napravi, to je golem novac. Da imam ženu i djecu, ne bih imao to, slobodni smo - nadodaje Zoran dok nam pokazuje sobu koju planira pretvoriti u izložbeni prostor u kojem će složiti sve njihove željezničke makete.



Iako dvojica braće skoro sve dijele, Goran ima ipak jednu posebnu priču. Prije 20 godina, za vrijeme akcije Bljesak, molitvenik mu doslovno spašava život.



- 1995. godine kod Nove Gradiške smo prilikom patrole nas trojica naišli na jednu protupješadijsku minu, odnosno kolega koji je bio prvi. Molitvenik mi je spasio život. Zanimljivo je da sam ga stavio na mjesto gdje sam mislio staviti ručnu granatu. Kao da mi je nešto reklo da ga ponesem. Prvi čovjek je nagazio i prelomio upaljač od protupješadijske mine. Čim je maknuo nogu, došlo je do eksplozije, ja sam bio na korak od toga, njih dvojica su poginuli, a mene je spasio jedan molitvenik. Naravno da sam pokupio velik dio tih šrapnela i fragmenata, ali da sam imao bombu, ne bih više bio živ. Pa sad neka netko kaže da ne postoji Bog - ispričao nam je Goran dok pokazuje probušeni molitvenik.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI