¨Boravak u prirodi je zabavniji od računala i mobitela¨

Izviđači na Papuku
(FOTO: Aleksandar Grlić)

03.05.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5409

"U izviđače sam se upisao s bratom. Posebno mi se sviđa šetnja i to što naučimo puno stvari. Palili smo vatru, spremali krevete, a čvorove još moram naučiti raditi. Za izviđače sam čuo od prijateljice Viktorije i svidjelo mi se. Vještine koje učimo i boravak u prirodi su zabavniji od igranja na računalu. Izađite malo van i ne budite samo pred mobitelom ili računalima", kaže pametno mali Požežani Fran Mandić (11) koji je izviđač tek mjeseca dana i već mu se to strašno sviđa.

Njegov brat blizanac Roko i još 23 najmanjih članova Izviđačkog odreda Jozo Koutni te nekoliko starijih su protekla tri dana boravili na Papuku. Naučili su što je to bivak, kako se pali vatra i pjevali izviđačke pjesmice.




- Čuo sam od prijatelja da je u izviđačima dobro. Gledao sam slike i učinilo mi se da je baš dobro biti u prirodi. Meni se isto svidio Jankovac i što smo palili vatru. Uspjelo mi je to tek iz drugog pokušaja jer su drva bila malo mokra. Spašavati u prirodi je lijepo i družili smo se sva tri dana. Jako je dobro biti malo dalje od grada i računala, ne nedostaju nam ni mobiteli. Igrali smo se lovice, žmirke, izazova. Morali smo spremati krevete i namjestiti ih - kaža pak Roko, Franov brat.




- U izviđačima sam godinu dana i sad sam postala prava izviđačica koja mora znati paliti vatru, snalaziti se u prirodi, vezati razne čvorove i pomoći čuvati malu djecu. Moram paziti na manje od sebe. Na trodnevnom bivku mi se najviše svidio izlet na Jankovac jer su lapovi lijepi i imaju puno vode. U izviđače nisam htjela prvo ići pa se učlanio moj brat. Onda sam se ja učlanila, a on se ispisao jer sam se ja upisala. Sad je meni super - ispričala nam je Viktorija Kalajdžić, "11 i pol"-godišnjakinja iz Požege.



- U Dubokoj smo imali prvosvibanjski bivak i dodjelu činova za poletarce koji su ih zasluženo dobili nakon godinu i nešto rada. Imali smo i svečani prelazak iz poletaraca i pčelica u izviđače i planinke. Tu se razlikujemo po maramama i godištima. Već imamo velik broj izviđača različitih dobnih skupina. Kiša nas nije potjerala. Djeca su doduše spavala u čvrstom objektu, a mi u šatorima. Prvi dan smo imali izlet na Trišnjicu gdje smo obnavljali obuku iz orijentacije i snalaženja u prirodi. Drugi dan smo išli na Jankovac. Bila je malo žešća akcija i velik uspon, ali smo uspjeli unatoč malo kiše. U lipnju planiramo još jedan bivak, možda na Zvečevu. Planiramo i standardno ophodnju Požeške gore u kolovozu, druženja s drugim izviđačkim odredima. Idemo u Slavonski Šamac gdje će djeca će učiti praviti paprikaš na na Paprikašijadi. To su nam neki prvi proljetni planovi - izjavio nam je Dalibor Blažević, načelnik Odreda izviđača "Jozo Koutni" Požega.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI