Nepušenje mu se dvostruko isplatilo: ¨Bolje se osjećam i idem s curom na putovanje¨

Marko Bušić (u sredini)
(FOTO: Aleksandar Grlić)

19.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 14762

"Novac ćemo potrošiti djevojka i ja tako da ćemo otići na neko lijepo putovanje. Nastavit ćemo s nepušenjem, ako smo već i ovako izdržali, bio bi red. Dvostruko smo nagrađeni, popravili smo zdravlje, a dobit ćemo i novčanu nagradu", kaže nam 25-godišnji Pleterničanin Marko Bušić, sad već sigurno dobitnik nagrade od 5.000 kuna u natječaju "Pušenje odbaci, lovu nabaci" Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

U natječaju je sudjelovalo ukupno 50 kandidata, a do kraja ih je izdržalo 38, što u Zavodu smatraju iznimnim uspjehom. Marko koji je danas izvučen u tomboli u natječaj se uključio sa svojom djevojkom.




- Student sam kineziologije, ujedno radim u MORH-u. Pušio sam praktički od sedmog razreda osnovne škole. Znate kako to počne, s nagovaranjem prijatelja, ne znate reći ne. Odluku sam donio zbog financijskih i zdravstvenih razloga. Sudjelovali smo moja cura Ivana i ja, natjecali smo se tko ima veći karakter i bili si velika međusobna potpora. Oboje smo izdržali do kraja. Mjesec dana, koliko traje natječaj, sam se potrudio izbjegavati zadimljene prostore i cigarete. Osim što sam trenutno prehlađen, osjećam poboljšanje. Budiš se lakše bez kašljanja. Nije bilo teško jer sam si odredio da svojim zdravljem i životom upravljam ja sam, a ne jedna cigareta - kazao nam je još Marko kojem će nagrada zapravo biti uručena kroz nekoliko tjedana.


Marko je potom testiran na ugljični monoksid i tragove nikotina, preostalo je samo ispitivanje svjedoka, ali nalazi su mu bili kao u nepušača. Sudjelovanjem u natječaju, osim poboljšanja zdravlja, natjecatelji su napravili i veliku uštedu od skoro 23.000 kuna.

- Prijavilo se 22 žene i 28 muškaraca, u međuvremenu je odustalo 12 osoba. Za izvlačenje smo imali 38 osoba što znači da ih je 76 posto uspješno apstiniralo, to je velik uspjeh kojem se nismo nadali i puno više od uspješnosti ovakvih natječaja. Projekt je podržalo i Ministarstvo zdravlja u sklopu unapređenja zaštite mentalnog i tjelesnog zdravlja u Požeško-slavonskoj županiji. Tako su osigurana sredstva za natječaj. Želimo ga organizirati svake godine, vjerojatno ćemo ga nagodinu odraditi kvalitetnije i uz još veći interes iako smo s odazivom više nego zadovoljni. Svi natjecatelji su dolazili osobno kod nas, na svima su odrađena testiranja i liječnički pregled i svi su dobili kratke savjete, vjerujem da tu leži razlog uspjeha. Zanimljiv je podatak da su u mjesec dana uštedjeli 22.800 kuna - izjavili su zajedno Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo ZJZ i Mato Matijević, ravnatelj požeško-slavonskog ZJZ.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI