Lovro je najbolji iz hrvatskog jezika: Puno je tu logike, a najmanje štrebanja

Lovro s mentoricom Anitom Katić
(FOTO: Lidija Galić)

04.03.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 13670

Lovro Barbir, učenik osmog razreda kutjevačke OŠ Zdenka Turkovića osvojio je danas najveći broj bodova među učenicima osnovnih škola na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika. Od maksimalnih 90, imao je čak 85 bodova. To bi, nada se Lovro, trebalo biti dovoljno za odlazak na državno natjecanje na kojem je sudjelovao i prošle godine te osvojio deseto mjesto u državi.

- Dosta sam se dugo pripremao i test je bio tako-tako. Nije bilo nešto posebno teško. Meni je osobno najdraža gramatika, a ne volim povijest jer to su činjenice. Puno je logike u hrvatskom jeziku i puno se toga, uz poznavanje pravila, može vrlo jednostavno zaključiti – rekao nam je Lovro.

Lovro je jedan od nekoliko sadašnjih i bivših kutjevačkih učenika koji su danas osvojili nagrade.


- Naši su učenici osvojili prvo mjesto u kategoriji osmih razreda, zatim treće u kategoriji sedmih razreda. Naš bivši učenik koji je lani bio najbolji među učenicima osmih razreda, ove je godine najbolji u prvom razredu srednje škole. Isto tako, naš bivši učenik Ivan Protrka danas je osvojio drugo mjesto među učenicima četvrtih razreda, a iza njega su već dva državna natjecanja. Kad je išao u osmi razred samo su ga tri boda dijelila od prvaka države – rekla nam je Lovrina mentorica Anita Katić, profesorica hrvatskog jezika u kutjevačkoj školi.


- Dobro napisati test iz hrvatskog jezika mogu oni koji su dobri logičari i dobri matematičari. Oni koji vole književnost i čitanje lektire ne prolaze tako dobro na ovakvim natjecanjima jer gramatika je vrlo logična. Jezik je sustav u kojem se primjenjuju pravila i traže iznimke. Kad učenici shvate logiku, postižu dobre rezultate – rekla nam je prof. Katić.

Najveći problem učenicima i dalje je pravopis.

- Pravopis je problem i to prije svega jer se često mijenja, a povijest jezika djeca baš ne vole jer je to učenje činjenica napamet. Gramatika im je, ipak, izazov – dodala je prof. Katić.

Na županijskom natjecanju, čiji je domaćin bila OŠ "Mladost" Jakšić, sudjelovalo je 95 učenika iz sedmih i osmih razreda osnovne i sva četiri razreda srednje škole te 34 mentora.





25 učenika s najboljim rezultatima odlaze na državno natjecanje. S obzirom na velik broj ostvarenih bodova na današnjem natjecanju, Lovro i njegova mentorica vjeruju da će i ove godine Lovro biti među njima i boriti se za najboljeg u državi.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI