¨Neki ljudi nemaju kulture. Ni na kirvaj se ne ide bez najave domaćinu¨

Župan Alojz Tomašević
(FOTO: Lidija Galić)

03.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 12835

"Prije svega da bi se bavili odgovornim poslom mora postojati kultura i korespondencija. Ovo što se dogodilo danas graniči s nekulturom. Ako dolazite u institucije Županije i Grada, onda je korektno da pošaljete i dopis od ministra prema županu da ministar ima namjeru biti u županiji", odgovara požeško-slavonski župan Alojz Tomašević na prozivku ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa koji je danas u požeškoj Gimnaziji predstavio niz mjera potpora poduzetnicima. Neke su se odnosile i na pomoć jedinicama lokalne samouprave pri osnivanju inkubatora. Pri tome je prozvao predstavnike lokalnih vlasti koji se nisu pojavili. Župan kaže kako ga nitko nije pozvao.

- Podržavam sve aktivnosti koje bilo koje ministarstvo želi učiniti za dobrobit naših stanovnika, no postoji nešto što se zove kultura. Netko vjerojatno nema kućnog odgoja. Slično se dogodilo i kad mi je zabranjen dolazak na otvorenje hitnog prijema županijske bolnice. Tako je i danas s institucijom saborskog zastupnika, gospodina Ronka. Nemam pojam po kojoj osnovi on dolazi predstavljati Poduzetnički impuls, a tko je on kad se u to uopće ne razumije u to? Ne dozvoljavam da itko minimalizira ulogu župana i gradonačelnika. Kultura nalaže da se najavi. Pa ni na kirvaj se ne dolazi da se ne obavijesti domaćina - odgovara župan Tomašević.

- Županija je bila toliko korektna da je preko Razvojne agencije obavijestila privrednike i službenike koji su danas bili nazočni. Kakav bih bio župan kad to ne bih dozvolio? Ministri Vlade Republike Hrvatske, a ne neke druge republike, moraju dobro znati da je čelnike Požeško-slavonske županije izabrao narod, a njih narod nije neposredno izabrao. Ministar i njegovi suradnici neka se nauče kulturi - nastavlja Tomašević.


- A kako je mogao doći u instituciju u kojoj je osnivač Županija, kao što je Gimnazija? Zašto nije bio u instituciji čiji je osnivač Vlada? Kako sam mogao doći? Zašto ministar predavanje nije održao u Obrtničkoj komori ili Gospodarskoj komori? Ona ima predivan prostor i u kojem se održava niz manifestacija, koristi je i Županija. Vjerojatno iz osnovnog razloga, jer ministar obrtništva želi ugasiti obrtničke komore. To nije prirodno - završava svoj odgovor župan Tomašević.


Dodano 4. ožujka

Na ovu županovu izjavu reagirao je Zdravko Ronko, saborski zastupnik i predsjednik požeško-slavonskog SDP-a.

- Organizator i promotor skupa bila je „Panora“, razvojna agencija pod izravnom ingerencijom župana i Požeško-slavonske županije. I sam župan kaže da je pozvao gospodarstvenike na tu prezentaciju pa je time neshvatljivije tko je onda njega još trebao pozivati. Županov izostanak izraz je njegove muke zbog izuzetnih rezultata Vlade i ministra Marasa, koji su uspjeli u odnosu na 2011. godinu 12 puta povećati iznose potpore za malo, srednje poduzetništvo i obrte. Dodatni razlog njegovog bojkota ove hvala vrijedne prezentacije projekta poticaja teškog 4,37 milijardi kuna, leži i u njegovom bijesu što u tom projektu nije našao poticaje za kazane za proizvodnju „vatrene vode“ - tvrdi Ronko.

- Njegova izjava da tamo nije imao što tražiti saborski zastupnik, jer da on to ne razumije, najbolje govori o županu Tomaševiću koji doista ništa ne razumije. Mojih preko 20 godina porezno-financijskog nadzora samostalnih djelatnosti i obrta, 10 godina mog poduzetništva i 20 godina gradonačelnikovanja, županovanja i funkcije saborskog zastupnika u donošenju i primjeni odluka i zakona u poduzetništvu, daje mi za pravo za razliku od župana Tomaševića, da se ipak u ovu materiju ponešto razumijem - dodaje Ronko.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI