Velika i Kutjevo u projektu vodovoda i odvodnje vrijednom 3,4 mil. kn

Josip Budimir, Vlado Boban, Ante Kolić i Mile Beslić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

27.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9147

Kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, načelnik Velike Vlado Boban i direktor Tekije Ante Kolić su danas u Velikoj potpisali ugovor o partnerstvu na projektu "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Kutjevo i Velika".

U sklopu projekta vrijednog oko 3,37 milijuna kuna izradit će se dokumentacija za sustav odvodnje i vodoopskrbe na području Velike i Kutjeva. Prema podatcima izloženim na konferenciji za medije postojeća priključenost na području Požeštine je oko 45 posto, Općine Velika tek 22 posto, a Grada Kutjeva 60 posto. Prikupljene otpadne vode se ispuštaju putem više ispusta u Kutjevačku riku i Veličanku bez prethodne obrade, a neprikupljene otpadne vode se nekontrolirano ispuštaju u vodotoke. Ovaj projekt je prvi korak u popravljanju ovih poraznih činjenica.

- Radi se o projektu poboljšanja vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Kutjevo-Velika. Tekija ga je prijavila Ministarstvu poljoprivrede početkom prošle godine. U projektu je bila obuhvaćena i aglomeracija Kaptol. U postupku ocijene isplativosti prijave Kaptol je nažalost izašao iz projekta jer nema dovoljno stanovnika i nije u prioritetima prema vodno-komunalnim direktivama. S obzirom na  malu priključenost na sustavu odvodnje na području Velike i Kutjeva i potrebe pročišćavanja otpadnih voda, Tekija je potpisala ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim vodama. Vrijednost projekta je 3.367.750 kuna od čega se iz sredstava EU osigurava 85 posto sredstava, a Tekija, Općina Velika i Grad Kutjevo će osigurati 505.162 kune. Rok za provedbu i izradu dokumentacije je sredina 2016. godine - pojasnio je Mile Beslić, rukovoditelj razvojno-tehničkog sektora u Tekiji.


- Naša općina je pokrivena 22 posto. Nisam time zadovoljan. Veseli me ovaj projekt i što ćemo imati uvjete da se možemo prijaviti na fondove Europske unije. Jedan od tih projekata je već realiziran, a to je mreža naselja Trenkovo i Trnovac koja će povećati postotak priključenja ljudi na javnu odvodnju. Mislim da ćemo u tijeku ove godine dobiti građevinsku i lokacijsku dozvolu, nadam se da će u 2016. krenuti s radovima. Naravno ne odustajemo od ostalih naselja. Normalno je da u 21. stoljeću imaju sve komunalne uvjete koje imaju svi ostali. Kolega iz Kutjeva i ja smo objeručke prihvatili ovaj projekt da se poboljšaju životni uvjeti naših građana - izjavio je Vlado Boban, načelnik Općine Velika.


- Iznimno mi je drago da predstavljamo ovaj hvalevrijedan projekt za sve sredine, pogotovo za Kutjevo koje nažalost komunalno i infrastrukturno zaostaje za ostalim gradovima na području Hrvatske. Iako je izgrađenost kanalizacijskog sustava oko 60 posto, kao i kolega Boban, nisam zadovoljan tom izgrađenošću i nastojim da ona bude još bolja. Otkako sam gradonačelnik, najviše upita imam u vezi kanalizacije i odvodnje u Gradu Kutjevu. Evo, sad konačno mogu građanima ponuditi i odgovor. Grad Kutjevo i sve naše službe će potpuno surađivati s Tekijom, riješiti sve imovinske odnose i uvjete da se projekt što prije ostvari - rekao je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI