Neke područne škole nemaju vodu ni plin, a fasade se raspadaju

Područna škola u Djedinoj Rijeci
(FOTO: Anđelko Banović)

23.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10081

Na nedavnom sastanku predstavnika Požeško-slavonske županije s ravnateljima osnovnih i srednjih škola te đačkih domova kojima je osnivač Županija, uz koje je bio prisutan i ravnatelj Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi, među ostalim razgovaralo se o rasporedu decentraliziranih sredstava, ulaganjima u kapitalne projekte, investicijama i potrebama škola.

Ravnatelji nekih osnovnih škola su nam otvoreno podijelili što ih sve muči i gdje su potrebne investicije. Djeca područnih škola Ratkovica, Požeška Koprivnica i Brodski Drenovac području Pleternice će tek ove godine dobiti gradski vodovod. Područnu školu u Djedinoj Rijeci kraj Čaglina pohađa samo tri učenika, a stara je skoro 90 godina. 70 djece koja pohađaju područnu školu u Biškupcima kod Velike nemaju sportske terene.

- Od tri područne škole koje imamo, u Badljevini bi nam dobro došla fasada. Imamo jedan totalno devastiran školski stan. U drugom stanu je trenutno dječji vrtić. To bi trebalo obnoviti i iskoristiti za tjelesni odgoj u zimskim mjesecima. Tamo imamo jednu praznu učionicu, ali pod nije uredu, zgrada je stara i statika nije dobra pa se tamo ne može ništa održavati. Stanje s grijanjem je u školama dobro, sad je promijenjena i stolarija. Samo u Prekopakri imamo još dio stolarije za promjenu - ispričala nam je Sanja Delač, ravnateljica Osnovne škole braće Radić u Pakracu.


- Najveće ovogodišnje stavke su nam zatvaranje kredita za sportsku dvoranu i sanacija jednog sanitarnog čvora. Područne škole su dosta dobre. Održavam ih većinom županijskim sredstvima. Prije nekoliko godina je uključeno i Ministarstvo regionalnog razvoja tako da su dosta sanirane. Sad ćemo još u tri uvesti vodu gradsku vodu. Prije smo to imali riješeno putem uređaja za vodu ili bunara s hidroforom. U područnoj školi u Kuzmici se mora ići u malo veći zahvat. Treba totalnu sanaciju. Grijanje ima, ali treba srediti krov, fasadu i unutarnji prostor, vanjska stolarija je dosta dobra - kaže Anka Dorbić, ravnateljica OŠ fra Kaje Adžića u Pleternici.




- Jedina područna škola u kojoj su potrebne značajnije investicije je Djedina Rijeka. Dobro bi došla sanacija podova, sanitarnog čvora, stolarije. Zgrada je stara oko 86 godina. Za to bi nam bilo potrebno oko 300.000 kuna, ali se to ne isplati kad imamo samo tri učenika od drugog do četvrtog razreda. Pomalo je krpamo, sad će dobiti stolariju, iduće godine će dobiti podove. Možda bi jednostavnije bilo organizirati prijevoz, ali svako dijete voli ranije doći kući. Škola održava selo, ako se zatvori i selo umire s njom. Za nju je tek sad riješeno imovinsko stanje, godinama je bila vlasništvo države. Ne možete ulagati niti će vam proći projekt za tu školu, u biti ulažete u nešto što nije vaše. Sad se imovinski odnosi rješavaju i mislim da će od ove godine sve ići lakše - rekla nam je Slađana Švajda, ravnateljica OŠ Stjepana Radića u Čaglinu.



- Najviše investicija bi bilo potrebno u Skenderovcima, ali to smo sredili do nekog nivoa. Ove godine ćemo promijeniti stolariju, čekamo samo lijepo vrijeme. Sad nam je hitno da promijenimo kotlovnicu u staroj zgradi matične škole. Za projekt smo dobili 90.000 kuna od Županije. Izbacujemo staru plinsku kotlovnicu i stavit ćemo dva velika grijača od 45 kilovata. Prioritet je zamjena pokrova na staroj školi, tamo su još salonitne table, a nakon toga sanacija velike prostorije u Skenderovcima. Potreban nam je i novi namještaj za blagovaonicu. Osim toga prijavili smo se i za natječaj za financiranje e-dnevnika, no ove godine nismo prošli - nabraja Ante Majnarić, ravnatelj OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu.

- U Biškupcima nam je potrebno dječje igralište, nemamo vanjskih sportskih terena. To je velika područna škola sa 70 učenika u četiri razredna odjela, a ima i odjeljenja u Tornju i Radovancima. Najhitnije je promijeniti vanjsku stolariju u Radovancima. Županija nas je uvrstila u investicijski plan. Potreba zapravo ima svakakvih, ima li to smisla nabrajati, trebale bi nam nove škole. Zgrada u Tornju je napravljena prije II. svjetskog rata, u Radovancima je stara 60-ak godina. Škole se i dalje griju na drva, to nije problem, toplo je. Plin je došao konačno do Velike, ako prođe kroz naselja normalno da ćemo se javiti. Na matičnoj školi bismo trebali sanirati krovište i proširiti prostor, imamo oko 260 učenika u jednoj smjeni i to je malo tijesno, kad bi htjeli sve ostvariti trebalo bi nam oko 5 milijuna kuna što bi teško može postići bez pomoći Županije i države. To su kapitalna ulaganja - kaže na kraju Zdravko Barun, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića u Velikoj.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI