Forenzika u brestovačkoj školi: ¨U stvarnosti je drukčije nego u serijama¨

Forenzičari se predstavili brestovačkim osnovnoškolcima
(FOTO: Aleksandar Grlić)

23.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 12667

Učenici Osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu danas su mogli iz prve ruke saznati kako radi "hrvatski CSI". Zdenko Mindum, Mario Mikulić, Adela Makar i Daniela Dekanić, vještaci Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" su ih upoznali s daktiloskopijom, balistikom, traseologijom te biološkim i toksikološkom istragama koje rade toliko dobro da se njihov centar nalazi među pet najboljih u Europi.



- Prekrasno je raditi ovaj posao, mnoge stvari saznate iz dana u dan. Međutim, ako se uspoređujete sa serijama, moram priznati da to izgleda puno drugačije. Tamo svi sve mogu napraviti u kratkom vremenu - tvrdi Adela Makar, vještakinja za biološka vještačenja.







- U realnosti je to malo dulje i napornije. Ponekad se nađemo i pred stvarima koje ne možemo riješiti. Većina djelatnika centra nije završila specijalizirani fakultet. U novije doba postoji forenzički fakultet u Splitu. Međutim, forenzičar postajete iskustvom, ni nakon završenog forenzičkog fakulteta niste vještak. Iskustvo i godine rada su jedini način na koji možete postati forenzičar jer se metode analiza iz dana u dan mijenjaju i usavršavaju. Morate konstantno biti ukorak s novom tehnologijom. Prvi cilj predavanja je prevencija nasilja među djecom, međutim svakako ih želimo upoznati s mogućnostima i možda se rodi jedan novi forenzičar - dodaje Makar.



Učenicima je predavanje bilo pun pogodak, ali najbolje je došlo poslije. Forenzičari su im pokazali pribor koji koriste pri izuzimanju dokaza, post mortem kovčeg, a djeca su mogla i uzeti svoje otiske prstiju i ponijeti ih kućama za uspomenu. Tomislav i Ivan, koji su dobili forenzičarska odijela, podijelili su s nama svoje dojmove.



- Predavanje je bilo vrlo dobro i zanimljivo. Najzanimljivije mi je bilo kad su govorili o drogama. Naučili smo da ih ne smijemo koristiti. Dobio sam priliku da se obučem kako forenzičar, a sad ću uzeti i svoje otiske prstiju - ispričao nam je Tomislav Treskanica, učenik sedmog razreda.



- Posebno mi se svidio dio predavanja koji govori o oružju i barutu. Naučio sam kako se činjenica da je netko pucao iz vatrenog oružja više ne traži pomoću tragova baruta, odnosno nitrata, već pomoću GSR metode. Bilo mi je zanimljivo i predavanje o drogama, naučili smo njihove nove nazive. Volio bih biti forenzičar, samo da ne moram nositi ovo odijelo. Biti forenzičar je zanimljivo jer uvijek imaš neke nove izazove i radiš uvijek nešto zanimljivo. Ovo je svakako jedno od najzanimljivijih predavanja koje smo ikad imali u školi. Bilo bi dobro kad bi se neka slična predavanja organizirala i za druga zanimljiva zanimanja - kaže pak Ivan Protić, učenik osmog razreda.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI