Zimske službe tvrde: Ceste su očišćene i prohodne

29.12.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 9780

U redakciju su nam se javili građani nezadovoljni dinamikom čišćenja cesta. Od Mije Jozaka, ravnatelja Županijske uprave za ceste, pokušali smo dobiti odgovor kad se krenulo s čišćenjem, kojom dinamikom i kome je ove godine dodijeljena koncesija za zimsku službu.

- Koje vas ceste zanimaju? - pitao je.

Kad smo mu rekli da nas zanimaju županijske ceste, pokušao je izbjeći odgovor pojašnjavajući kako na nivou županije imamo državne, nerazvrstane, županijske i lokalne ceste.


- Građani nam se žale da pojedine županijske ceste nisu očišćene, molim Vas da nam konačno kažete tko provodi zimsku službu na županijskim cestama - inzistirali smo na odgovoru nakon čega nam je Jozak prekinuo liniju.


- Raspisali smo natječaj za zimsku službu i javilo se nekoliko potencijalnih kandidata. Nakon što je natječaj prošao žalila se jedna brodska tvrtka i sve je upućeno na državnu komisiju. Ta komisija, unatoč našim intervencijama u nekoliko navrata, još nije dala mišljenje. Budući da se ceste moraju održavati nismo smjeli nespremni dočekati prvi snijeg. Županijska je uprava za ceste zbog toga neposredno potpisala  ugovor s Presoflex gradnjom. Zakon je zadovoljen i još uvijek čekamo rješenje državne komisije koja će uvažiti ili odbaciti žalbu te brodske tvrtke - pojasnio je situaciju oko ovogodišnjeg koncesionara župan Alojz Tomašević.

Problem stvaraju nanosi

- Imamo pet kamiona, utovarivač, buldožer i vozilo za ophodnju. Na teren smo izašli već oko jedan sat u noći sa subote na nedjelju. Održavamo županijske ceste, a prioritet nam je tzv. zelena magistrala na potezu Biškupci-Kutjevo, Pleternica-Kutjevo, prema Čaglinu te od Kuzmice do Vetova. Bacili smo do sada 40 tona soli, no ekipe su još uvijek na terenu i dalje bacaju sol. Mislim da smo dobro odradili posao jer su sve ceste prohodne - rekao nam je Zvonko Šimunović, djelatnik Presoflex gradnje zadužen za zimsku službu.

Nakon što smo mu rekli da su nam se javili nezadovoljni mještani s vetovačkog područja pojasnio je da dodatni problem stvaraju nanosi snijega.

- Naše svako vozilo napravilo je te noći više od 400 kilometara. Istim smo tragom prolazili i po četiri puta. Ceste su očišćene, međutim, puše vrlo jak vjetar te se stvaraju nanosi visoki i do tri metra. Evo, i u ovom trenutku jedan takav nanos rješavamo na cesti Velika-Kaptol - rekao nam je Šimunović.

Bačeno 50 tona soli

Na teren su u subotu u noći izašli i djelatnici požeškog Komunalca, a do sada je na gradskom području bačeno oko 50 tona soli.

-  Ceste je čistilo devet vozila s ralicama i rasipačima soli. Na čišćenju lokalnih, gradskih i prigradskih prometnica angažirano je dvadesetak radnika plus ekipa s malim traktorom za čišćenje nogostupa, pješačkih prijelaza i mostova - kaže Ante Bekić, direktor Komunalca.

Dodaje da su, kao i dosadašnjih godina, prioriteti važnije prometnice, prilazi bolnici, policiji i drugim ustanovama.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI