Anita i Drenka podijelile iskustva iz prve ruke

Drenka Vuković Šipoš i Anita Kranjc
(FOTO: Aleksandar Grlić)

28.11.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7530

Pod motom "Ne mijenjajte svijet! Promijenite život jednog djeteta" u prostoru Hrvatske gospodarske komore u Požegi danas je održana tribina o udomiteljstvu. Moglo se doznati gdje se ljudi mogu javiti kako bi postali udomitelji te dobiti odgovore na sva pitanja vezana za ovu tematiku. Odgovore su im, osim djelatnika Centra za socijalnu skrb Požega i Centra za psihološko savjetovanje "Sirius" iz prve ruke dale mame udomiteljice Anita Kranjc iz Gornjih Emovaca pokraj Požege i Požežanka Drenka Vuković Šipoš.

- Imam četiri dečka, "četiri mušketira". Blizanci su četiri godine, jedan je tri godine, a jedan godinu dana. 2009. godine sam krenula vaditi papire, a 2012. godine sam dobila blizance. Moja iskustva su pozitivna. Imamo jednu veliku kćer koja ima 18 godina i htjeli smo pružiti dom još nekom djetetu. Svi smo se složili. U suradnji s Centrom smo sve to ostvarili. To su dosta dobra djeca, imamo tu sreću tako da ne treba neke velike discipline, a i mali su. Kad vam dođu velika djeca, oni dođu s razvijenim karakterom i normalno da su onda veći problemi. Ljudima bih preporučila da se ne boje i da udome djecu, da im pruže topli dom i obitelj. Sve će vam to biti vraćeno - ispričala nam je Anita Kranjc, udomiteljica četvero djece.




- Danas održavamo tribinu za sve zainteresirane i potencijalne udomitelje kako bismo dobili informacije koji je to postupak, što Centar radi u postupku izdavanja dozvole za udomiteljstvo. Svakako nam je vrlo važno što tu imamo i dvije udomiteljice koje će prezentirati udomiteljstvo iz svog osobnog iskustva. Bolje je uvijek da oni koji to već obavljaju približe udomiteljstvo kroz svoja iskustva. Ispričat će nam koje su to teškoće, zahtjevi i s čime su se sve nosili, a kako je to sada nakon određenog broja godina - izjavila je Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega.




U posljednjih mjesec dana se javilo troje potencijalnih udomitelja.

- Od prošlog okruglog stola javilo nam se troje potencijalnih udomitelja koji razmišljaju u tom smjeru. Uvijek od inicijative do realizacije treba proći neko razdolje. Prvo je bitno da se u obitelji svi slože s time i isplaniraju svoj život. To je ipak velika odluka. Postupak odobrenja i realizacije se odvija vrlo brzo, ako se podnese zahtjev do izdavanja dozvola može proći najviše dva mjeseca u što je uključena i edukacija na kojoj se udomitelji pripremaju - rekla je ravnateljica Vlašić.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI