Traži se još 5 udomiteljskih obitelji u Požegi: Evo koji su uvjeti

Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega
(FOTO: Mario Nakić)

29.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 15801

Centar za socijalnu skrb Požega je jučer u suradnji s Centrom za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje "Sirius" iz Zagreba organizirao okrugli stol na temu udomiteljstva za djecu. Na stručnom skupu se moglo doznati i kako postoji velika potreba za udomiteljima. Na području Centra za socijalnu skrb Požega je svega pet nesrodničkih udomiteljskih obitelji koje brinu o 14-ero djece.

- Imamo još dvije srodničke obitelji. To je svakako nedovoljno jer imamo 35 djece smještene diljem Slavonije u Dječjem selu, Dječjem domu Lipik te u drugim ustanovama i obiteljima. U većini slučajeva je potrebno da su ta djeca bliže svojoj sredini. Dvadeset ih je smješteno u udomiteljskim obiteljima u drugim krajevima, a barem za 10 bi bilo bolje da su u našim udomiteljskim obiteljima zbog suradnje s biološkim roditeljima. Sukladno zakonu je moguće primiti troje djece, a ako se radi o braći i sestrama, onda se djeca ne odvajaju nego je moguća skrb i za četvero djece. U našim obiteljima nisu samo djeca s našeg područja, tako da bismo bili sretni s još pet udomiteljskih obitelji - kazala nam je Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega.

- Među standardnim uvjetima za udomiteljstvo poput državljanstva, punoljetnosti, nekažnjavanja, poslovne i zdravstvene sposobnosti, bitno je da se radi o obitelji koja nema disfunkcije poput nasilničkog ponašanja i problema sa zakonima. Laički rečeno, to treba biti normalna obitelj koja nije opterećena financijskim problemima, poremećenim obiteljskim odnosima i treba imati jednu prostoriju u svom kućanstvu gdje se može smjestiti dvoje-troje djece. Uvjeti nisu zahtjevni i mogu nam se javiti normalni ljudi iz normalnih obiteljskih okruženja - dodaje Vlašić.


- Osim savjetodavne tu je i materijalna pomoć djetetu i udomiteljskoj obitelji. Naknada za dijete, ovisno o uzrastu i smetnjama u razvoju, iznosi od 1.800 kuna do 2.200 kuna. HIV pozitivno dijete dobiva 6.250 kuna mjesečno. To je ono što Ministarstvo socijalne politike i mladih jamči za potrebe djeteta, a svojevrsna nagrada udomiteljima za jedno dijete je 400 kuna. Također postoje uvećanja za djecu s ometenim razvojem - pojasnila je ravnateljica.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI