Smolčić ih isprovocirao: SDP-ovke napustile sjednicu

SDP-ove vijećnice napustile su sjednicu
(FOTO: Lidija Galić)

18.09.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 19094

"I kućne ste ljubimce rješavali preko stranke pa sad morate šutjeti. Neki vijećnici koji su bili u prošlom sazivu imaju amneziju i to ne slučajnu, nego namjernu", obrušio se u jednom od monologa predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić na SDP-ove i HNS-ovu vijećnicu na 11. sjednici Gradskog vijeća Požege.



Zaiskrilo je kod točke dnevnog reda na kojoj se koncesija za obavljanje linijskog prijevoza dodjeljuje Slavonija busu, umjesto APP-u kako je to odlučeno na prošloj sjednici.


- Ovako nešto ne bi mogao smisliti ni Izet u "Lud, zbunjen, normalan". Pitamo se što i kome vjerovati i kako odlučivati. Prvi put nije valjalo, ista komisija je utvrdila da treba drukčije, a sad opet da ne valja . Nadam se da za mjesec dana nećemo opet imati ispravak ispravka. Žao mi je kao Požežanki što će linijski prijevoz obavljati netko tko nije iz Požege – prokomentirala je Marica Zovko (SDP) dodjelu koncesije Slavonija busu.






- Niste spremni za sjednicu. Riječ je o linijskom prijevozu, a ne o prijevozu učenika – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović vijećnici Tamari Puač (HNS) nakon što je komentirajući odluku mislila da će Slavonija bus prevoziti učenike.

Nezavisni vijećnik Miro Rašić na to mu je dobacio: "Čuvajte zdravlje, gradonačelniče. Nemojte se odmah dizati na zadnje noge!"



- Bilo bi zgodno da pojedini ovdje nazočni pročitaju Zakon o javnoj nabavi koji je vrlo jasan i decidirano govori koji kriteriji su presudni. Sve rasprave o kilometraži i svemu ostalom padaju u vodu kad je u pitanju Zakon o javnoj nabavi. Svi koji su radili u okviru tog zakona znaju da ga je jako teško provesti. Logično bi bilo da ga neki prije nego što krenu u raspravu pročitaju – poručila je SDP-ova vijećnica Marija Užar.



I dok je ova točka dnevnog reda unatoč raspravama privedena kraju uz nazočnost 19 vijećnika, već na sljedećoj, a to je novi prijedlog o plaćanju spomeničke rente, u vijećnici ih je bilo šestero manje.

Naime, nakon što je Nino Smolčić podsjetio SDP-ove vijećnice da su u prijašnjem sazivu Gradskog vijeća donosili nezakonite odluke, one su napustile sjednicu. Rekao je da je u tome sudjelovao tadašnji pravnik u Gradu Jure Šain, suprug sadašnje vijećnice Dijane Tomić Šain. Vijećnicu Kristinu Lešić (SDP) prozvao je da se u prijašnjem sazivu nikad nije javila za riječ, a njegova prepucavanja s vijećnicom Maricom Zovko završavala su gotovo galamom.





- Ovo je političko samoubojstvo. Ne znam zašto u potpunosti donosimo novu odluku o spomeničkoj renti umjesto da samo izmijenimo dio koji nije u skladu sa zakonom, a to je onaj o potpunom oslobađanju plaćanja rente pojedinih kategorija gospodarstvenika - ustvrdila je Dijana Tomić Šain kojoj, nakon što je u cijelu priču upetljao i njezinog supruga, Smolčić više nije dao pravo da govori.



- Čačkali ste i čačkali, slali dopise u ministarstva, zvali Ured državne uprave tijekom godišnjih odmora, a pet godina ste imali nezakonite odluke – odbrusio im je Smolčić.

Uvrijeđene ovakvim odnosom, SDP-ove vijećnice i HNS-ova Tamara Puač napustile su sjednicu.

- Pa šta, i mi smo ih napuštali – doviknuo je za njima HDZ-ov vijećnik Drago Despić koji je već i ranije, gotovo na samom početku sjednice, isprovcirao Maricu Zovko svojim dobacivanjima.



Gradski su vijećnici danas usvojili novu odluku o visini spomeničke rente po kojoj banke, mjenjačnice, štedionice, kladionice, trgovine telekomunikacijskom opremom, ljekarne, osiguravajuća društva i slične institucije plaćaju pet kuna po četvornom metru mjesečno. Tri kune mjesečno plaćat će oni koji obavljaju sve ostale djelatnosti. Kunu mjesečno plaćat će pravne i fizičke osobe u prvoj i drugoj godini poslovanja, trgovačka društva koja zapošljavaju invalide te invalidi Domovinskog rata koji samostalno obavljaju djelatnost.

Osim ovih, još 12 točaka usvojeno je poprilično glatko uz čak dvije pauze.

Raspravljalo se o polugodišnjem izvršenju proračuna koji je realiziran sa oko tri milijuna kuna većih prihoda u odnosu na rashode.

Vijećnici su prihvatili prijedlog o sufinanciranju troškova dnevnog boravka za učenike Katoličke škole u Požegi unatoč činjenici što Grad nije osnivač te škole.

Na upit vijećnika Kazimira Baloga koliko roditelji plaćaju produženi boravak za svoju djecu pročelnica Ljiljana Bilen nije znala dati točan odgovor uz pojašnjenje da se taj iznos plaća po danu.



Marica Zovko (SDP) predložila je da Grad po ovom modelu sudjeluje u sufinanciranju područne škole u Mihaljevcima čiji je osnivač Županija, ali se nalazi na području Grada.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI