Šima je dobila svoju priču, prijatelji iz razreda o njoj prave i slikovnicu

Šima Tokić, učenica šestog razreda OŠ Dobriše Cesarića
(FOTO: Lidija Galić)

16.09.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 16036

U moru statusa, na Facebooku je ovih dana velik broj lajkova i podjela doživio onaj o djevojčici Šimi, učenici šestog razreda požeške OŠ Dobriše Cesarića.

Priču o Šimi Tokić, rođenoj s Downovim sindromom, napisala je njezina učiteljica Irena Ivetić. Iako je Šimi i njezinim prijateljima iz razreda predavala samo u četvrtom razredu, razloga za priču o posebnoj djevojčici bilo je, kaže, bezbroj.

- Moralo se to zapisati. Kad sam došla u četvrti razred i vidjela kako to sve dobro funkcionira i kako me to obogaćuje i kao čovjeka i kao učiteljicu, znala sam da se to jednostavno mora – prepričava Šimina bivša učiteljica Irena Ivetić.


Dodaje da joj je to bio prvi susret s djecom s posebnim potrebama zbog čega je bila iznenađena i pomalo nesigurna. Tijekom ljeta se pripremala za novu školsku godinu. Šimu poznaje otprije tako da je, ipak, sve bilo malo lakše.



- Došla sam na gotovo, u četvrtom razredu, a sve zasluge što se Šima tako dobro uklopila i što razred tako dobro funkcionira idu onima koji su s njima radili prije mene, a to su učiteljica Irena Krošl, koja je s njima bila do kraja trećeg razreda te asistentice Martina, Mirna, Željka i sada Helena – dodaje učiteljica Ivetić.

No, priča o Šimi ima nastavak. Učiteljica Ivetić, Šimina sadašnja razrednica Martina Soukup, nastavnica likovnog Lidija Romić i prijatelji iz razreda prave slikovnicu o svojoj razrednoj prijateljici.

- Svatko će nacrtati jednu „epizodu“ iz dosadašnjih godina otkad su zajedno u razredu. Ima puno djece koja lijepo crtaju i to će biti nešto što će nam ostati zauvijek – pojašnjava učiteljica.

Crteže o školskim danima sa svojom Šimom crtat će svi, pa i sama Šima.

- Crtat ću kad smo moja prijateljica Barbara i ja slušale glazbu. Jako volim svoje prijatelje iz razreda. Ima nas 18 i sve ih volim. Družimo se, a najviše volim Antoniju. Kad sam bila mala svaki je dan dolazila, za Božić smo zajedno slikale i družile se – kaže nam Šima koja je sretna što će prijatelji o njoj napraviti pravu slikovnicu.



Bit će tu priča o Šiminim zgodama i nezgodama koje su skupa s njom prolazili prijatelji, nastavnici i asistenti. I danas je pored Šime u klupi sjedila Helena, asistentica volonterka. Za nju Šima, uz širok osmjeh, ali ozbiljno i odgovorno tvrdi da je pametna i inteligenta te da joj puno znači jer s njom su joj školski dani ljepši, ugodniji i bezbrižniji. Ne zanimaju Šimu priče o novim asistentima, ne želi o tome ni razmišljati jer Helena joj je tijekom nastave i prijateljica i nastavnica i puno više od toga.

- Eto, to je naša Šima – prijateljica uz koju smo shvatili kako smo svi mi, iako naizgled različiti, zapravo vrlo slični. Svima nam je potrebna ljubav, razumijevanje i podrška. Osmijeh, lijepa riječ i zagrljaj ulijevaju nam snagu i mogu razvedriti i najtmurniji dan. Uz Šimu smo naučili prihvaćati i voljeti jedni druge onakve kakvi jesmo. Uz Šimu smo postali bolji – završava priča o djevojčici Šimi, toplih smeđih očiju i osmijeha kojem će teško itko odoljeti.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI