Poduzetnički centar preuzeo hotel, otvorit će ga u listopadu

Hotel Pakrac
(FOTO: Mario Barać)

03.09.2014. | Mario Barać
Pregleda: 6763

Hotel Pakrac zatvoren je već dvije godine i nedavnom prodajom hotela "Lipa" u Lipiku, ova dva grada su ponovno ostala bez hotelskog smještaja. To bi se uskoro trebalo promijeniti jer je pakrački hotel od 1. rujna preuzeo Poduzetnički centar Pakrac.

Gradonačelnik Davor Huška ističe da interes i potreba za hotelskim smještajem postoji.

- Najmanje jednom tjedno imamo upite za hotelskim smještajem što upućuje na to da je hotel potreban i da je njegov rad održiv. U zadnjoj punoj godini njegova rada evidentirano 998 noćenja. Jednostavna računica je da mi, uz iskorištavanje postojećih zaposlenika koje imamo u Poduzetničkom centru, dvorani, tržnici, vlastitom komunalnom pogonu, uz eventualno u perspektivi jedno ili dva nova radna mjesta, možemo brzo i uz minimalna ulaganja staviti u funkciju prenoćište s doručkom - pojašnjava gradonačelnik Huška.


Grad će osigurati početnih 50 tisuća kuna


Dodaje kako bi Grad osigurao najnužnija financijska sredstva za nabavu opreme potrebne za početak funkcioniranja hotela. Radi se o nabavci stroja za pranje rublja, sušilice i valjka za peglanje rublja, kupovini posteljine i raznih higijenskih potrepština te ostalim radovima poput krečenja.

- Procjenjujemo da će 50 tisuća kuna iz gradskog proračuna biti dovoljno za početak rada. U taj iznos smo uračunali i obrtna sredstva za dva mjeseca rada i režijske troškove kako ne bismo Poduzetnički centar doveli u dubiozu, dok ne počnu prihodovati od rada hotela.

Kapacitet povećati na 55 ležaja

Hotel Pakrac ima maksimalni kapacitet 35 ležajeva, a Huška ističe kako je hotel sada spreman za stavljanje u funkciju 17, ali u budućnosti je moguće i povećanje smještajnog kapaciteta na 55 ležajeva.

- Jedna od varijanti je da zaživi prenoćište s 30-ak kreveta i Gastro akademija. Ako ne zaživi projekt Gastro akademije, koji dogovaramo sa zaprešićkim veleučilištem "Baltazar", stavili bismo u funkciju i južno, lijevo krilo hotela koje je ranije bilo predviđeno za uredski prostor. Time bismo imali kapacitet 55 kreveta, odnosno jednog autobusa što bi bio optimum za primanje grupa - ističe Huška.

Šteta je da hotel stoji neiskorišten

Stavljanje u funkciju kafića i restorana najavljuje kroz uključivanje lokalnih ugostitelja kojima su, kako kaže, ponuđeni vrlo povoljni uvjeti koje je prihvatilo Gradsko vijeće. Ipak, činjenica je da tri dosadašnja natječaja za zakup spomenutog prostora u hotelu nisu dala rezultata.

- Ne očekujemo da će se Poduzetnički baviti ugostiteljskim djelatnostima. Nama nije cilj baviti se ni hotelijerstvom, ali je šteta da jedan takav prostor stoji neiskorišten. Cilj nam je, kada pokrenemo i razvijemo rad hotela, da taj posao preuzme neki privatnik - rekao je Huška.

Tražimo najisplativiji model funkcioniranja

Poduzetnički centar Pakrac trenutačno ima 20 zaposlenih u 6 različitih djelatnosti. Direktorica Vida Iličić tvrdi kako još uvijek nemaju razrađen konkretan plan namjene i načina rada hotela, ali očekuju da će to definirati do kraja ovog tjedna.

- Nama je cilj primiti prve goste već početkom listopada. Još uvijek smo u fazi analiziranja i izrade poslovnog plana te tražimo najisplativiji model funkcioniranja hotela. Postoji nekoliko ideja i varijanti, a to ćemo iskristalizirati do početka sljedećeg tjedna - najavljuje direktorica Iličić.

Ističe da će preuzimanje hotela Poduzetničkom biti opterećenje prije svega zbog toga što se još nisu susreli s takvom djelatnošću.

- Nitko od djelatnika Poduzetničkog centra se do sada nije okušao u toj niši i to za nas znači dodatnu edukaciju i angažman.

Moguća 2 nova radna mjesta

- Meni, kao direktorici, to je najveće opterećenje zbog organizacije rada. Postoji i mogućnost reorganizacije radnih mjesta - tvrdi direktorica Iličić. Pitali smo je i hoće li biti novih zapošljavanja.

- Još uvijek smo u fazi izrade poslovnog plana i o njemu sve ovisi. Ipak mogu reći da, ukoliko preuzmemo sve djelatnosti hotela, morat ćemo zapošljavati, a ako se odlučimo za prenoćište, to ćemo pokrivati sa svojim postojećim kadrom. Zato je o broju novih radnih mjesta prerano govoriti, ali prema našim pretplanovima bismo zaposlili minimalno dvoje ljudi - zaključuje Vida Iličić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI