Uzgajaju povrće i svinje: ¨Od poljoprivrede se može dobro živjeti¨

Josip i Tomislav Pavlović
(FOTO: Aleksandar Grlić)

21.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 19050

Josip Pavlović iz Cerovca pokraj Jakšića ima 20 godina, a njegov brat Tomislav 24. Za razliku od brojnih vršnjaka koji bježe sa sela, oni uspješno vode obiteljsko gospodarstvo i stalno proširuju proizvodnju. Imanje su naslijedili od roditelja i nisu ga htjeli napustiti.

- Naši roditelji su prije 10 godina sadili povrće pa su prešli na stočarstvo i svinjogojstvo. Sad smo stočarstvo napustili jer se više ne isplati i vraćamo se povrću i svinjogojstvu. Nas dvojica vodimo cijelo imanje. Imamo još dva brata i dvije sestre koji su odselili u Požegu, Ašikovce i Zagreb. Možemo živjeti od toga normalno kao i svi ostali. U tome vidimo spas i treba poticati Slavonce na proizvodnju povrća. Sadimo grah, papriku, kupus. Za Božić uzgojimo i 70-ak prasaca. Uzgajamo još kukuruz, pšenicu i ječam. Sve što je moguće u poljoprivredi. Obrađujemo dosta površine, nešto je vlastito, a veći dio u najmu - ispričao nam je Josip.

- Radi se od jutra do večeri, ali nađe se uvijek vremena za sve. Tipični radni dan nam počne u 7 sati. Nahranimo svinje do 9, obavimo što možemo kod kuće i onda idemo u polje. Sad se sve više orijentiramo na grah. Prošle godine smo imali posađeno pola jutra, ove godine smo išli na hektar. Riječ je o niskom slavonskom zelenom grahu i grahu kukuružnjaku. Može se dobro zaraditi od toga. Cijene na veliko se kreću od 20 do 25 kuna po kilogramu, a na tržnici se može zaraditi i do 60 kuna po kilogramu. Jedan hektar zemljišta ima do 1.500 kilograma prinosa. Ove godine je malo drukčija situacija, bilo je dosta kiše i zrno je slabije kvalitete, ali će opet biti isplativo. Bolje je saditi povrće nego žito ili kukuruz - uključuje se Tomislav


- Iduće godine planiramo saditi tri vrste paprike: rogu, paradajzaru i baburu na oko tri jutra, a kupusa će biti oko dva jutra. Grah ćemo proširiti na dva-tri hektara, možda i više. Od povrća se itekako može živjeti. Standard nam je dobar, živimo isključivo od poljoprivrede i nemamo nikakvih dodatnih primanja. Tko hoće raditi, može živjeti od toga. Samo nam je mali problem zemljište. U Požeštini se veliki proizvođači povećavaju, a male nitko ništa ne pita. Pored tih velikih seljaka umire mala Slavonija. Dobro bi nam došlo zemljište kako bismo mogli povećati proizvodnju i već smo poslali dopis u Ministarstvo poljoprivrede. Očekujemo da će nam ministar pomoći, kao što je obećao u medijima - rekao nam je Tomislav.


- Pozivam sve made da se vrate u Slavoniju i da prijeđu na poljoprivredu jer od toga ima zarade. Tko kaže da nema, taj laže - zaključuje na kraju Josip.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI