Lipik će dobiti veteranski centar; Pakrac još uvijek nema uvjete

Hotel Lipa - zbog dugovanja im isključili struju, vodu i plin
(FOTO: Mario Barać)

20.08.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5752

Lipik bi mogao biti prvi grad u Hrvatskoj u kojem će biti izgrađen Veteranski centar, a sve ovisi o tome kad će Ministarstvo branitelja stupiti u posjed nekretnine, odnosno hotela "Lipa" u kojem bi centar trebao zaživjeti u prvoj fazi.

Odgovor je to koji smo dobili iz spomenutog ministarstva, a kojeg potpisuje Zvonimir Galić iz kabineta ministra Predraga Matića.

Ministarstvo branitelja je u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Splitu izradilo studiju "Koncept veteranskih centara" koja je identificirala potencijalne korisnike, vrste usluga koje bi se pružale u centrima te potencijalne lokacije unutar jedinica lokalne samouprave.


Lipik jedna od 34 lokacije


Studija je prepoznala 34 lokalne samouprave u kojima bi bilo najbolje uspostaviti i izgraditi prvi veteranski centar u RH. Jedna od takvih lokacija je i Grad Lipik koji je svoj interes za sudjelovanje u projektu izrazio pismom namjere. Grad Lipik je područje direktno pogođeno ratnim zbivanjima na kojem se danas nalazi velik broj hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su izrazili potrebu za smještajem u veteranskom centru. Također je i poznato lječilište, idealno za rehabilitaciju i svakodnevni život branitelja i članova njihovih obitelji. Razlozi su to zbog kojih je Ministarstvo branitelja prihvatilo suradnju s Gradom Lipikom.

Čeka se stupanje u posjed nekretnine

- Kad Ministarstvo branitelja stupi u posjed kandidirane nekretnine krenulo bi s potrebnim radovima u svrhu prilagodbe nekretnine krajnjim korisnicima. U ovom trenutku je teško procijeniti potrebna sredstva budući da Ministarstvo branitelja još uvijek nije stupilo u posjed predmetne nekretnine - piše u odgovoru iz ministarstva.

Prvi konkretan korak po tom pitanju bi se mogao dogoditi već 27. kolovoza za kad je zakazana sudska javna dražba za prodaju hotela "Lipa" pred Trgovačkim sudom u Slavonskom Brodu, što nam je potvrdio Milan Nakić, stečajni upravitelj ZRC-a koji je vlasnik spomenute nekretnine.

Početna cijena oko pet milijuna kuna

- Hotel je u prodaji i prodaje ga Trgovački sud u stečajnom postupku. Početna cijena je oko pet milijuna kuna. Ministarstvo je iskazalo interes, ali kupac može biti Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. Oni imaju hipoteku prvog reda i pojavljuju se kao kupci, a onda će dalje eventualno obavljati transakcije s ministarstvom - pojašnjava Nakić.

Na pitanje smatra li izglednim i objektivnim da se ta prodaja i realizira, odgovara: - Realno je i izgledno i očekujem da bi se to moglo realizirati. Ipak, ne želim ništa prejudicirati jer je dražba javna i svakome je dostupna - zaključuje Nakić.

Dodaje i kako se ostale nekretnine ZRC-a (bazeni, Kursalon Wandelbahn, građevinsko zemljište) prodaju 1. rujna na javnoj dražbi pred Općinskim sudom u Pakracu u ovršnom postupku.

- Iznos na koji su procijenjene nekretnine koje se prodaju je 22 milijuna kuna. One se u ovrsi mogu prodati do dvije trećine te vrijednosti. Bilo je interesa, a dražba će pokazati koliko je to bilo utemeljeno i hoće li se pojaviti konkretan kupac - tvrdi Nakić.

Pakrac nema uredno zemljišno-knjižno stanje

U upitu Ministarstvu branitelja podsjetili smo da se kao kandidat za Veteranski centar spominjao i Pakrac i tražili smo odgovor na pitanje kakvi su njihovi izgledi.

- Grad Pakrac je također iskazao interes za sudjelovanjem u projektu pismom namjere, no nekretnina koja je od Grada prepoznata kao potencijalni veteranski centar i predložena Ministarstvu branitelja nema uredno zemljišno-knjižnog stanje. Po uspostavi urednog zemljišno-knjižnog stanja Ministarstvo branitelja će razmotriti prijedlog Grada Pakraca - piše u odgovoru.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI