Zbog preuskih cijevi i loših kanala imaju i po 6 poplava godišnje

Stanovnici Kadanovaca pokazuju kanal koji im tijekom većih oborina zadaje probleme
(FOTO: Aleksandar Grlić)

10.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6801

Poplave u pleterničkom kraju nisu zaobišle ni mjesto Kadanovce. Ovdje smo naišli na vrlo zanimljivu situaciju. Rješenje jednog problema s vodom bi moglo uzrokovati drugi problem.

Obiteljima s jedne strane ceste svaki put tijekom većih oborina nastaje poplava zbog preuskih cijevi u kanalima i ispod ceste. S druge strane ceste živi obitelj Dreksler kojoj je voda iz kanala, pak, počela potkapati i temelje kuće. Ako se proširi cijev, mora se urediti i kanal uz njihovu kuću.

- U dvorištu smo skroz imali vodu jer je mala cijev koja je odvodi. Onda se to prelijevalo preko ceste. Jako je veliki slijev voda s brda i sve se slijeva tu. Za vrijeme zadnje poplave bilo je toliko vode da je niti dvije cijevi nisu mogle odvesti. To je strašno, sve do treće kuće od nas je bilo pod vodom. Ovo nam je drugi put ove godine. Znalo je nekada poplaviti i pet-šest puta godišnje, ali ne toliko. Čim je veća kiša, imamo poplavu u selu. Evo, pogledajte cvijeće, sve se vidi po njemu - pričaju nam susjedi Anka Čondić i Andrija Horaček.





- Nama se voda uvlači u pločice, zid hvata vlagu i runi se. Da ne začepimo šaht, sve bi nam se vratilo jer smo sa svih strana okuženi vodom - kaže Anka.

- Ja štete nisam imao jer sam napravio zečje nasipe sa sinom i izdržali su. Mi smo na to već navikli - dodaje Andrija.



Problemi s druge strane cijevi su još gori. Za obitelj Dreksler poplave su dio svakodnevice jer se na kraju sve slijeva u kanal na njihovoj, nižoj strani ulice.

- Znali smo poplavu imati i nekoliko puta dnevno. Prošle godine smo plivali dvaput u jednom poslijepodnevu. Ovdje je potkopano i cijev je ukoso ukopana, ne služi ničemu. Prije otprilike četiri godine su nam malo nabacali kamena ručno, ono što je sitnije voda je odnijela. Stara je kuća i hvata nam se vlaga, no nije to problem, sjest će kuća. Voda pomalo potkopava kanal, u donjem dijelu se urušio, uskoro će nam doći na temelje. Za oslobađanje susjeda od poplava bila bi potrebna dvostruka cijev ili jedna velika, a onda sam ja u problemima jer će nam voda raditi još veću štetu. Onda bi trebalo sazidati kanal barem koliko je zgrada dugačka kao što je kod mosta u Frkljevcima - kažu nam Stjepan i Ivanka Dreksler.



Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice upoznata je s problemima u Kadanovcima i kaže da ih pokušava riješiti zajedno s nadležnim institucijama.

- Oborinske vode koje padnu na cestu su u nadležnosti Hrvatskih cesta. Voda koja se slijeva s brda i u sustave kanala u nadležnosti je Hrvatskih voda koje smo već kontaktirali. Dogovoreno je da će na tom području sanirati tri kanala. Iskoordinirat ćemo Hrvatske Vode, Hrvatske ceste i naše Komunalno poduzeće i sve ono što je potrebno da se problem riješi - odgovorila nam je gradonačelnica Jozić.

- Najveći je problem velika količina oborina, postojeći sustavi nisu dostatni da se ne događa ovo na terenu. Poslije dva i pol mjeseca je već praktički neizdrživo. Ja se ne sjećam da je ikada ovako bilo. Ono što možemo je biti koordinirani na terenu. Rješavamo probleme od obitelji Subić u Viškovcima do prokopa u Kuzmici. U Bilicama imamo isto jedan takav problem koji ćemo riješiti zajedničkim snagama. Takve točke moramo detektirati i zajednički odraditi, ne pitati što je čija nadležnost i ne prebacivati odgovornost. To je ono što pokušavamo učiniti kao Grad cijelo vrijeme - dodala je Jozić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI