U Njemačkoj radio na crno, a da to nije ni znao

Petar Matijašević
(FOTO: Iz priv. kol. P. Matijaševića)

05.08.2014. | Igor Pleša
Pregleda: 14849

Iako od sve većeg broja građana koji su otišli raditi u inozemstvo uglavnom slušamo pozitivne komentare o novo radnom okruženju, postoje i oni koji su doživjeli vrlo neugodna iskustva. Potvrđuje to priča Petra Matijaševića, 19-godišnjeg Pakračanina koji je u Njemačkoj jedno vrijeme radio na crno, a da to nije niti znao.

- Nakon završene srednje škole za kuhara, po preporuci prijatelja dobio sam posao u jednom hrvatskom restoranu u Bonnu. U Njemačkoj nisam imao nikoga pa mi je stan pronašao vlasnik restorana, a stanarina i režije bili su plaćeni. Radio sam 10 do 12 sati dnevno kuharski posao, bolje sam upoznao hrvatsku kuhinju i naučio neke nove vještine - započeo je priču Petar.

Međutim, nakon nešto više od dva mjeseca rada shvatio je da nešto nije u redu.


- Vlasnik restorana me je prijavio na početku radnog odnosa, nakon prvih mjesec dana dao mi je listu plaće i sve je bilo dobro. No, u međuvremenu me je odjavio bez moga znanja pa sam više od mjesec dana radio bez prijave. Da radim na crno shvatio sam kad sam vlasnika tražio dokument od njemačkog zdravstvenog osiguranja koji je kod poslodavca kao dokaz da sam zdravstveno osiguran i koji mi je bio potreban da odjavim dopunsko zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. Na taj moj upit poslodavac je rekao da on meni nema što dati jer ja njemu nisam na prijavi i tada sam znao na čemu sam. Drugi dan sam zatražio ugovor uz neke moje uvjete, no on to nije prihvatio tako da sam se vratio u Hrvatsku - rekao je Matijašević. 


Petar ističe kako svi oni koji planiraju ići raditi van budu oprezni i dobro pročitaju ono što potpisuju jer i vani ima svakakvih ljudi.

- U inozemstvu ima dosta naših poslodavaca u koji su vrlo nepošteni te izrabljuju ljude za vrlo male plaće - zaključio je.

Ipak, ovo negativno iskustvo nije ga obeshrabrilo te će ponovno pokušati pronaći posao u inozemstvu jer, kako kaže, za mlade u Hrvatskoj nema budućnosti.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI