Tim Hunt izazvao velik interes Požežana i polaznika Ljetne škole

Sir Timothy Hunt na Ljetnoj školi znanosti
(FOTO: Aleksandar Grlić)

18.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4674

Britanski znanstvenik Timothy Hunt je sinoć izazvao prilično velik interes Požežana i sudionika Ljetne škole znanosti u sklopu koje je održao predavanje o svojem zanimljivom znanstvenom putu koji ga je doveo 2001. godine do Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu. U knjižnici požeške Gimnazije vladala je prava mala gužva. Prostor u prizemlju je bio potpuno popunjen pa su se neki učenici navirivali s galerije.



Nakon izlaganja o njegovom vrlo zanimljivom životu slijedila su brojna pitanja iz publike poput: "Kakva je vaša reakcija bila kada ste doznali za nagradu?" i "Kako ste birali znanstvene suradnike i studente s kojim ste radili?". Na sva je vrlo rado odgovarao, a njegovim otvorenim pristupom najviše bili oduševljeni sudionici Ljetne škole koji su se nakon predavanja s njime družili cijelu večer.





- Predivno, stvarno nešto savršeno. Svi se lijepo družimo i razmjenjujemo iskustva i što se tiče kulturnih i lingvističkih sadržaja. Možemo naučiti jako puno od stvarno izvrsnih znanstvenika. Tim Hunt je bio odličan, pristupačan i šaljiv, zapravo jednostavan čovjek. Moje područje interesa je evolucionarna genetika i biokemija. Tako da mi je bilo posebno zanimljivo. Najzanimljiviji dio je kada je govorio da se enzim uključi pa se isključi pa ponovno uključi. Kada je to pokazao na histogramu, onda sam shvatio kako se on osjećao kada je otkrio to isto - rekao nam je mladi Čakovčanin Tin Kocijan.



- Jako mi se svidjelo jer je sasvim normalna osoba, svi smo očekivali nešto jako posebno, a ispalo je da je jednostavan i stalno je bio s nama. Sviđa mi se i Ljetna škola. Puno je drukčija nego što radimo normalno u školi. Više radimo eksperimente nego činjenice. Moj projekt je "Ciljane stanica raka pomoću nanočestica". Iznenadila sam se jer sam očekivala medicinski projekt, ali na kraju je ispalo više programiranje i informatika. Iznenadila sam se u pozitivnom smislu jer sam naučila nešto novo i drukčije - kaže njegova kolegica Snježana Kodba.



- Škola je zabavna jer možemo sresti puno znanstvenika, radimo puno eksperimenata i naravno ima puno zabave. Imamo filmske večeri, jučer smo pravili palačinke. Zaspao sam u 4 ujutro, tako da je zabavno. Nisam još dovoljno upoznao grad, ali sviđa mi se Požega. Sutra ćemo u razgledanje, podsjeća me jako na Nepal iz kojeg potječem jer ima puno brda. Tim Hunt me je iznenadio, ne ponaša se kao tipični nobelovac. Nikad nisam zamišljao da ću upoznati nekoga poput njega. Zadovoljstvo ga je upoznati. Mene više zanima fizika i aerodinamika, ali bilo je zanimljivo jer znanost je znanost - ispričao nam je Maharjan Dhiraj iz Francuske.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI